kalendarzWitaj dziś jest piątek, 14 grudnia 2018 r.   Imieniny: Alfreda, Izydora, Zoriny dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2503771 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza informuje, że w ramach ogłoszonego w dniu 1 czerwca b.r. Zaproszenia do przygotowania i przedstawienia oferty dla projektu "Niwelowanie barier rynkowych w rozwoju polskiego sektora drobiarskiego" wyłoniła podmiot, który zrealizuje to działanie.

więcej

Oficjalnie można mówić o końcu sezonu grypy ptaków w Polsce. Według informacji przekazanych przez polskie władze weterynaryjne do Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE), 20 lipca 2017 r. mijają trzy miesiące  od likwidacji ostatniego ogniska tej choroby u drobiu w naszym kraju.

więcej

ELPHA (European Live Poultry and Hatching Egg Association) po raz kolejny inicjuje ważną dyskusję na temat zrównoważonej produkcji i kluczowych wyzwań, które stoją przed branżą drobiarską w Unii Europejskiej. Za nami doroczne spotkanie tej organizacji z udziałem przedstawicieli Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG), na którym dyskutowano kierunki rozwoju branży, jej priorytety i potencjalne zagrożenia związane z obecną sytuacją w UE.

więcej
27 czerwca 2017 r. w Brukseli odbyło się posiedzenie zarządu a.v.e.c. (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU), na którym wskazano strategiczne kierunki rozwoju branży drobiarskiej Unii Europejskiej. Nowo powołana sekretarz generalna stowarzyszenia, Birthe Steenberg, zaprezentowała swoją wizję rozwiązań i głównych kierunków komunikacji sektora.
 
więcej
Mięso drobiowe na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność

O tym, że mięso drobiowe jest smaczne i zdrowe, a także idealne dla osób uprawiających sport informowali przedstawiciele branży drobiarskiej podczas sobotniego pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przygotowała dla uczestników nie tylko drobiowe przysmaki, ale także szereg atrakcji zachęcających do aktywnego spędzania czasu.

więcej

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zaprasza do przygotowania i przedstawienia oferty dla projektu pt.: "Niwelowanie barier rynkowych w rozwoju polskiego sektora drobiarskiego".

więcej
Branża drobiarska wychodzi naprzeciw antybiotykom

Czy ograniczenie leczniczego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej jest możliwe? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć prelegenci konferencji pt. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: ANTYBIOTYKI”. Spotkanie zorganizowała Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przy wsparciu Zakładu Chorób Ptaków Katedry Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).

więcej
więcej

W ubiegłym tygodniu odbyła się wizyta singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-Spożywczych i Weterynaryjnych (AVA). Misja, której koordynatorem była Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, miała na celu kontrolę polskich zakładów drobiarskich pod kątem uzyskania przez nie uprawnień eksportowych na tamtejszy rynek. W efekcie polski drób może trafić na półki sklepowe w Singapurze. 

więcej

W ubiegłym roku Polska wyeksportowała do Chin oraz Hongkongu prawie 46 tysięcy ton drobiu. Wynik ten mógłby być lepszy gdyby nie pojawienie się wirusa grypy ptaków w naszym kraju na przełomie listopada i grudnia. Pomimo, iż możemy mówić o zakończeniu choroby u drobiu w Polsce, rynek chiński nadal jest zamknięty na dostawy surowca od naszych producentów. Obecnie przedstawiciele branży intensywnie pracują nad odbudowaniem dobrych relacji, w czym wspiera ich polski rząd, dostrzegający potencjał we współpracy z Chinami, również w innych obszarach.

więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń