KRD IG
28 marca 2017

Szansa na ponowne otwarcie rynku japońskiego na polski drób

Główny Lekarz Weterynarii podjął rozmowy z właściwymi władzami Japonii dotyczące uzgodnienia ze stroną japońską możliwości eksportu produktów z mięsa drobiowego poddanych obróbce cieplnej. Działanie to zostało zainicjowane przez Krajowa Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą.

 

W związku z wystąpieniem ognisk grypy ptaków u drobiu w Polsce, Japonia zamknęła swój rynek na drób pochodzący z naszego kraju. Na szczęście, dzięki interwencji KRD-IG, japońskie służby weterynaryjne przekazały właśnie informację, że po oficjalnym wystąpieniu przez Głównego Lekarza Weterynarii z wnioskiem i rozpoczęcie negocjacji, strona japońska przedstawi projekt wymogów w zakresie eksportu. Obecnie trwa proces przekazywania deklaracji ze strony zakładów drobiarskich zainteresowanych nabyciem takich uprawnień.

Od momentu odnotowania pierwszego przypadku grypy ptaków w Polsce, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza prowadzi intensywne, wielotorowe działania w tym zakresie zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej. Istotnym elementem jest podejmowanie kroków w kontekście ponownego nawiązania relacji handlowych z krajami trzecimi, które zamknęły swoje rynki na polski drób. Jednym z ostatnich sukcesów KRD-IG było przywrócenie możliwości eksportu polskiego puchu i pierza na rynek Japonii i Tajwanu.

 

Kontakt dla mediów:

Magdalena Bajer
Partner of Promotion
m.bajer@partnersi.com.pl
22 858 74 58 wew. 84

 

KRAJOWA RADA DROBIARSTWA – IZBA GOSPODARCZA

WIODĄCA ORGANIZACJA SEKTORA DROBIARSKIEGO W POLSCE

Działa nieprzerwanie od ponad 25 lat i zrzesza blisko 70 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.

Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.

Ponadto na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i rejestrów mieszańców drobiu.

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
9 stycznia 2025

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „SKŁADKI DO M...

Czytaj
Ograniczenia importowe
31 grudnia 2024

Ograniczenia importowe...

Czytaj
30 grudnia 2024

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA WDROŻENIE 3-LETNIEGO PROGRAMU INFO...

Czytaj
23 grudnia 2024

European poultry: a sustainable choice Europejski drób: zrównoważ...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
20 grudnia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
6 grudnia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJE...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie października 2024
28 listopada 2024

Indyk ma wiele do dania – podsumo...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: