KRD IG
21 kwietnia 2017

Singapurscy importerzy mięsa poszukują nowych dostawców – szansa dla Polski

W maju br. zaplanowana została wizyta gospodarcza singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-spożywczych i Weterynaryjnych (AVA). Efektem wizyty może być otwarcie tego rynku na polskie mięso drobiowe. Koordynatorem misji jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.

 

Ważnym krokiem dla dalszej współpracy w tym zakresie była wizyta w Singapurze Prezesa Agencji Rynku Rolnego Łukasza Hołubowskiego, która odbyła się pod koniec marca br. Podczas pobytu Prezes ARR spotkał się z przedstawicielami AVA, którzy przejawili dużą otwartość w obszarze wymiany handlowej  z Polską odnośnie importu żywności. Jak poinformowała Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, będąca koordynatorem działań ze strony branży związanych z otwarciem rynku Singapuru na polski drób, spotkanie dotyczyło m.in. przygotowań do inspekcji weterynaryjnej zakładów drobiarskich w Polsce w maju br. Informacja ta ma szczególne znaczenie dla producentów drobiu, gdyż to właśnie ten rodzaj mięsa, ze względu na uwarunkowania kulturowe i religijne, jest najchętniej spożywane przez mieszkańców tego kraju. Jednym z elementów dyskusji było omówienie warunków regionalizacji w związku z wystąpieniem w Polsce m.in. wirusa grypy u drobiu i ptaków dzikich. Ponieważ większość importu na rynek Singapuru pochodzi z państw o dużej powierzchni, AVA przychyla się do stosowania zasad regionalizacji, tak aby pojawienie się pojedynczych ognisk wirusa w odległych miejscach kraju eksportera nie blokowało całkowicie jego sprzedaży zagranicznej.

Podczas kilkudniowej wizyty Prezes ARR Łukasz Hołubowski spotkał się także z przedstawicielami biznesu, lokalnymi instytucjami branżowymi oraz największym sieciami dystrybucyjnymi. Jedna z nich – Fair Price wyraziła duże zainteresowanie polskim drobiem, oznajmiając, że rozpoczną import mięsa białego z naszego kraju niezwłocznie po jego dopuszczeniu na rynek singapurski.

Wizyta była elementem misji roboczej, w skład której weszli przedstawiciele polskiej administracji i biznesu, zorganizowanej w ramach przygotowań do wizyty Prezydenta Singapuru Tony’ego Tana w Polce w maju br. Przyjazd ten jest jednym z elementów nawiązania współpracy pomiędzy krajami, również w zakresie otwarcia rynku Singapuru na polskie mięso drobiowe.

Kontakt dla mediów:

Magdalena Bajer
Partner of Promotion
m.bajer@partnersi.com.pl
22 858 74 58 wew. 84

 

KRAJOWA RADA DROBIARSTWA – IZBA GOSPODARCZA

WIODĄCA ORGANIZACJA SEKTORA DROBIARSKIEGO W POLSCE

Działa nieprzerwanie od ponad 25 lat i zrzesza blisko 70 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.

Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.

Ponadto na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i rejestrów mieszańców drobiu.

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
9 stycznia 2025

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „SKŁADKI DO M...

Czytaj
Ograniczenia importowe
31 grudnia 2024

Ograniczenia importowe...

Czytaj
30 grudnia 2024

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA WDROŻENIE 3-LETNIEGO PROGRAMU INFO...

Czytaj
23 grudnia 2024

European poultry: a sustainable choice Europejski drób: zrównoważ...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
20 grudnia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
6 grudnia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJE...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie października 2024
28 listopada 2024

Indyk ma wiele do dania – podsumo...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: