KRD IG
24 października 2017
Wyzwania i szanse dla europejskiego drobiu na posiedzeniu a.v.e.c w Brukseli

Bruksela po raz kolejny gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej, podczas posiedzenia grupy roboczej a.v.e.c. Reprezentantką polskiego drobiarstwa była Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii. Dyskusja z udziałem KRD-IG dotyczyła bieżących wyzwań, związanych z produkcją żywności i bezpieczną hodowlą drobiu.

W dniu 16 października 2017 r. odbyło się kolejne z cyklicznych spotkań grupy roboczej a.v.e.c. (Associacion of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries). Eksperci branżowi dyskutowali m.in. o roli lekarzy weterynarii w procesie produkcji, bezpieczeństwie, finansach, sposobach kategoryzacji produktów drobiowych, a także aktualnej sytuacji na rynku międzynarodowym – w tym problemu występowania Salmonelli w drobiu pochodzącym z Brazylii. Spotkanie miało na celu priorytetyzację działań, wymianę doświadczeń i dyskusję na temat dalszej polityki rozwoju sektora.

– Na spotkaniu omówiono m.in. nowe przepisy UE istotne dla procesu produkcji drobiu, a także wskazano najważniejsze problemy w branży drobiarskiej, które mogą wpływać na dalszy jej rozwój. To ważne, że Polska, jako jeden z największych producentów drobiu, dzięki aktywności Krajowej Rady Drobiarstwa ma wpływ na europejskie ustalenia. W debatach, w których uczestniczą przedstawiciele krajów UE najcenniejsza jest wymiana doświadczeń, praktyk i porównanie ich w celu znalezienia optymalnego rozwiązania. Dotyczy to zarówno szczegółów procesu produkcji, jak i polityki import-eksport – mówi Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii.

W posiedzeniu a.v.e.c. w Brukseli wzięli udział reprezentanci branży drobiarskiej z Polski, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Belgii, Węgier, Szwecji i Danii. Spotkanie otworzyła Birthe Steenberg, sekretarz generalna Stowarzyszenia a.v.e.c.

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
9 stycznia 2025

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „SKŁADKI DO M...

Czytaj
Ograniczenia importowe
31 grudnia 2024

Ograniczenia importowe...

Czytaj
30 grudnia 2024

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA WDROŻENIE 3-LETNIEGO PROGRAMU INFO...

Czytaj
23 grudnia 2024

European poultry: a sustainable choice Europejski drób: zrównoważ...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
20 grudnia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
6 grudnia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJE...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie października 2024
28 listopada 2024

Indyk ma wiele do dania – podsumo...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: