KRD IG
23 maja 2017
Polski drób coraz bliżej singapurskich konsumentów

W ciągu kilku dni przedstawiciele singapurskich władz skontrolowali cztery polskie zakłady drobiarskie oraz odwiedzili m.in. Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu. Wizyta rozpoczęła się od spotkania otwierającego w Głównym Inspektoracie Weterynarii, na którym obecny był Jacek Kucharski, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii ds. Bezpieczeństwa Żywności Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz, Farmacji i Utylizacji, przedstawiciele GIW, a także Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG oraz inspektorzy AVA w składzie: Choo Mee, Jenny Loi, Chua Tze Hoong oraz Alwyn Tan, Li.

„Wizyta singapurskich inspektorów weterynaryjnych przybliża nas do otwarcia tego rynku na polski drób. Mięso drobiowe jest obecnie najchętniej spożywane w Singapurze ze względu na uwarunkowania kulturowe i religijne, a Polska – będąca liderem produkcji mięsa białego w UE – która, wszystko wskazuje na to, że uporała się z wirusem grypy ptaków, jest w pełni gotowa na uzyskanie dostępu do nowego rynku eksportowego. Misja miała na celu zweryfikowanie zakładów drobiarskich, zapoznanie się z nadzorem nad jakością i bezpieczeństwem produkcji oraz przebiegiem procesów technologicznych. Analizując wstępne ustalenia pokontrolne uważamy, że wizytę możemy zaliczyć do owocnych”, powiedział Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny KRD-IG.

 

Podobnego zdania był Choo Mee Li, Dyrektor Departamentu Kontroli z Quarantine & Inspection Group. „Widzimy zainteresowanie przedstawicieli biznesu, lokalnych instytucji oraz największych sieci dystrybucyjnych w Singapurze współpracą z polską branżą drobiarską, której drób ceniony jest za jakość i smak. Nasza wizyta miała na celu poznanie sektora „od środka”, aby upewnić się, że polsko-singapurska współpraca ma przed sobą obiecujące perspektywy”.

 

Kontrola inspektorów AVA zakończyła się spotkaniem w Głównym Inspektoracie Weterynarii, na którym przedstawiciele tamtejszych władz weterynaryjnych podsumowali swoją wizytę. „Z informacji napływających do naszej Izby wynika, że Singapur jest zainteresowany naszymi produktami, a ponadto jest otwarty na import tych części drobiu, które nie są aż tak popularne w Europie. Sygnały te pokrywają się z informacjami uzyskanymi przez nas po niedawnej oficjalnej wizycie Prezesa Agencji Rynku Rolnego, Pana Łukasza Hołubowskiego w Singapurze”, dodał Łukasz Dominiak. KRD-IG już kolejny raz z rzędu koordynowała misję reprezentantów państw trzecich audytujących polskie zakłady drobiarskie.
Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
9 stycznia 2025

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „SKŁADKI DO M...

Czytaj
Ograniczenia importowe
31 grudnia 2024

Ograniczenia importowe...

Czytaj
30 grudnia 2024

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA WDROŻENIE 3-LETNIEGO PROGRAMU INFO...

Czytaj
23 grudnia 2024

European poultry: a sustainable choice Europejski drób: zrównoważ...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
20 grudnia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
6 grudnia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJE...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie października 2024
28 listopada 2024

Indyk ma wiele do dania – podsumo...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: