Nowe kierunki w europejskim drobiarstwie. Za nami posiedzenie zarządu a.v.e.c.
27 czerwca 2017 r. w Brukseli odbyło się posiedzenie zarządu a.v.e.c. (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU), na którym wskazano strategiczne kierunki rozwoju branży drobiarskiej Unii Europejskiej. Nowo powołana sekretarz generalna stowarzyszenia, Birthe Steenberg, zaprezentowała swoją wizję rozwiązań i głównych kierunków komunikacji sektora.
Podczas posiedzenia zarządu stowarzyszenia drobiarskiego a.v.e.c., reprezentującego interesy branży w Unii Europejskiej, dyskutowano o nowych priorytetach i głównych wyzwaniach, zwłaszcza komunikacyjnych, stojących przed producentami drobiu i podmiotami związanymi z drobiarstwem. Tego też w dużym stopniu dotyczyło wystąpienie nowej sekretarz generalnej a.v.e.c, Birthe Steenberg. Omówiono m.in. powołanie grupy roboczej ds. komunikacji, na rzecz której aktywnie działa Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza, będąca jednocześnie jednym z pomysłodawców i inicjatorów rozwoju tego projektu.
Wiele miejsca podczas spotkania poświęcono kierunkom komunikowania interesów i zwiększaniu świadomości branży drobiarskiej wśród decydentów w Europie. Przede wszystkim trzeba wzmocnić dobry wizerunek drobiu, na który zasługuje dzięki swojej jakości. Podstawowymi celami komunikacyjnymi ma być również zwiększenie świadomości decydentów w Brukseli odnośnie znaczenia sektora drobiarskiego dla całej gospodarki Unii Europejskiej.
– To było owocne spotkanie. Szczególnie cieszy nas przychylne podejście do działań grupy ds. komunikacji, którą inicjuje Krajowa Rada Drobiarstwa. Musimy kłaść większy nacisk na świadomość decydentów w UE i spójną komunikację branży, zwłaszcza odnośnie wciąż obecnych, negatywnych opinii dotyczących drobiu i metod jego chowu – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.
Innym z zasadniczych tematów, poruszanych podczas posiedzenia, były m.in. kwestie dobrostanu drobiu w Unii Europejskiej, a także możliwości wznowienia współpracy europejskich producentów drobiu na rynkach państw trzecich, które pozostawały dotychczas zablokowane z powodu grypy ptaków.