KRD IG
31 maja 2017

KRD-IG: Chcemy rozwijać intensywną produkcję drobiu z poszanowaniem środowiska

– Myślimy o zielonym rolnictwie i zielonym drobiarstwie przy jednoczesnym utrzymaniu i rozwijaniu intensywnej produkcji, bo tylko taka powoduje najmniej zanieczyszczeń środowiska – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Jak mówi Łukasz Dominiak KRD-IG dedykowała 2016 rok kwestii zrównoważonego rozwoju, z jednej strony w aspekcie środowiskowym, a z drugiej tematyce racjonalnego i obniżonego stosowania antybiotyków w produkcji drobiu.

– Dlatego 25 maja w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zorganizowaliśmy konferencję pod hasłem „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: Antybiotyki”. Chcieliśmy pokazać przekrój tematyki związanej z antybiotykami. Zaprosiliśmy zarówno gości z poziomu brukselskiego, z szefem organizacji ELFA oraz sekretarzem generalnym a.v.e.c na czele. Nie zabrakło także wystąpień przedstawicieli polskiej administracji, czyli Głównego Inspektoratu Weterynarii i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także naukowców z SGGW. Chcieliśmy, aby ta konferencja dostarczyła przekroju informacji i inspiracji do dalszego działania – dodał.

W maju 2017 roku KRD-IG powołało Komisję Zrównoważonego Rozwoju, w skład której wejdą firmy dostarczające gotowe rozwiązania dotyczące np. ograniczenia stosowania antybiotyków, uciążliwości zapachowej, energii odnawialnej i ponownego wykorzystania wody, a z drugiej strony członkowie Izby: producenci drobiu zainteresowani wdrożeniem określonych rozwiązań.

– Komisja będzie swego rodzaju think-tankiem, który będzie zajmował się tworzeniem drogowskazów dla branży drobiarskiej. Myślimy o zielonym rolnictwie, zielonej produkcji drobiarskiej, przy jednoczesnym utrzymaniu i rozwijaniu intensywnej produkcji, bo tylko taka powoduje najmniej zanieczyszczeń środowiska. Chcemy rozwijać się dalej, ale musimy mieć pomysł na ten rozwój. Uważamy, że rozwijanie intensywnej produkcji, ale z poszanowaniem środowiska to właściwy kierunek – dodał.

Jesienią 2017 roku KRD-IG zorganizuje drugą konferencję z cyklu „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej”. Tym razem dyskusja będzie poświęcona aspektom środowiskowym pod hasłem „Ziemia, powietrze, woda.”

– Chcemy przejść przez ten rok poruszając różne istotne tematy, wyciągając wnioski i rozpoczynając wdrażanie określonych rozwiązań – podsumował Dominiak.

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
9 stycznia 2025

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „SKŁADKI DO M...

Czytaj
Ograniczenia importowe
31 grudnia 2024

Ograniczenia importowe...

Czytaj
30 grudnia 2024

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA WDROŻENIE 3-LETNIEGO PROGRAMU INFO...

Czytaj
23 grudnia 2024

European poultry: a sustainable choice Europejski drób: zrównoważ...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
20 grudnia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
6 grudnia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJE...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie października 2024
28 listopada 2024

Indyk ma wiele do dania – podsumo...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: