Krajowa Rada Drobiarstwa na Zgromadzeniu Ogólnym ELPHA w Paryżu
ELPHA (European Live Poultry and Hatching Egg Association) po raz kolejny inicjuje ważną dyskusję na temat zrównoważonej produkcji i kluczowych wyzwań, które stoją przed branżą drobiarską w Unii Europejskiej. Za nami doroczne spotkanie tej organizacji z udziałem przedstawicieli Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG), na którym dyskutowano kierunki rozwoju branży, jej priorytety i potencjalne zagrożenia związane z obecną sytuacją w UE.
W dniach 15-18 czerwca 2017 r. w Paryżu odbyło się Zgromadzenie Ogólne ELPHA, w którym obok największych europejskich podmiotów związanych z sektorem drobiarskim, udział wzięli przedstawiciele Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. Podczas tego wydarzenia prelekcje wygłosili eksperci Komisji Europejskiej, Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) oraz czołowi reprezentanci europejskiej branży drobiarskiej, którzy omówili m.in. kluczowe elementy realizowanej strategii zrównoważonego rozwoju z naciskiem na zdrowie konsumentów, jakość, procedury związane z chowem czy transportem zwierząt.
Istotnym tematem poruszanym przez prelegentów była grypa ptaków, której ogniska wystąpiły prawie w całej Unii Europejskiej na przełomie 2016 i 2017 roku. Oprócz podsumowań, eksperci podkreślali konieczność podjęcia stosownych działań w okresie „pokoju”, z uwagi na to, że prawdopodobnie należy się spodziewać nowej fali zachorowań u drobiu wraz z migracjami jesiennymi dzikich ptaków nad Europą. Dyskutowane były także zmiany, będące potencjalnym wyzwaniem dla branży, takie jak Brexit.
– Dzięki uczestnictwu w spotkaniu KRD-IG mogła nie tylko przedstawić wyzwania jakie stoją przed sektorem drobiarskim w Polsce ale również wziąć aktywny udział w dyskusji na temat realizowanej strategii rozwoju branży w UE – podkreśla Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.
Powołana w 2015 r. ELPHA zajmuje się reprezentowaniem interesów sektora żywca drobiowego wobec instytucji unijnych. Zrzesza kluczowe podmioty reprezentujące producentów drobiu, firmy zajmujące się produkcją i handlem żywcem drobiowym oraz jajami wylęgowymi.