KRD IG
20 listopada 2019

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza ważnym głosem w sprawie żywności podczas szczytu OEES

W Centrum Kongresowym ICE Kraków trwa Open Eyes Economy Summit, czyli coroczny międzynarodowy szczyt ekonomii. W ciągu dwóch dni kongresu na tematycznych panelach dyskusyjnych zebrali się wybitni przedstawiciele biznesu, ekonomii i życia akademickiego. We wtorek 19 listopada Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą reprezentował Dyrektor Generalny Dariusz Goszczyński na panelu poświęconym żywieniu i zrównoważonej produkcji, pt. „Czy jakość i wizerunek polskiej żywności można budować na zrównoważonej produkcji oraz bogactwie regionalnych smaków?”.

Rozmowa przy okrągłym stole związana była z dynamicznym rozwojem polskich branż rolno-spożywczych, w tym hodowli i przedsiębiorstw mięsnych. Mimo rosnących wskaźników produkcyjnych i eksportowych polscy przedsiębiorcy muszą ciągle stawiać czoła nowym wyzwaniom oraz konkurencyjnym rynkom. Zebrani na panelu eksperci poruszyli temat m. in. zrównoważonej produkcji oraz opieraniu produktów na ich regionalnych, unikatowych cechach.

– Dzisiaj siła polskiego drobiu leży nie tylko w konkurencyjnej dla zagranicznych partnerów cenie, ale przede wszystkim w walorach smakowych i pełnej kontroli produkcji w myśl idei „od pola do stołu”. Rodzimi hodowcy i producenci mogą prezentować swoje wyroby z pełną świadomością ich pozytywnych cech. Równie ważnym elementem budowania silnej marki polskiej żywności zagranicą jest ogromna szansa czerpania z unikalnej specyfiki naszych terenów. Dzisiaj mówiąc o szampanie mamy na myśli napój pochodzący z konkretnej francuskiej prowincji. Smakosze szynki parmeńskiej skojarzą tę wędlinę z włoskim regionem Emilia–Romania. My z kolei możemy szczycić się np. tradycyjnym podhalańskim oscypkiem. KRD-IG pracuje nad oficjalnym zarejestrowaniem polskiej gęsi owsianej, która dołączyłaby do grona europejskich, regionalnych przysmaków – podkreśla Dyrektor Generalny KRD-IG Dariusz Goszczyński.

Oprócz Dariusza Goszczyńskiego, w panelu wzięli udział także m. in. Michał Rzytki z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Justyna Orzeł z Carrefour Polska oraz Maciej Majewski ze stowarzyszenia Sady Grójeckie.

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
Ograniczenia importowe
31 grudnia 2024

Ograniczenia importowe...

Czytaj
30 grudnia 2024

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA WDROŻENIE 3-LETNIEGO PROGRAMU INFO...

Czytaj
23 grudnia 2024

European poultry: a sustainable choice Europejski drób: zrównoważ...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
20 grudnia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
6 grudnia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJE...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie października 2024
28 listopada 2024

Indyk ma wiele do dania – podsumo...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
Branżowe targi hodowli drobiu i produkcji jaj Poultry Tech2024
30 października 2024

Branżowe targi hodowli drobiu i pr...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: