KRD IG
29 listopada 2017

Chiny otworzyły rynek dla polskiego drobiu

W oparciu o informacje opublikowane na oficjalnej stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ) KRD-IG zawiadamia, że chiński rynek został otwarty na import mięsa drobiowego z Polski. 
Jest to kluczowa wiadomość dla polskiego rolnictwa i wielka szansa dla polskich producentów drobiu. Otwarcie rynku chińskiego jest efektem starań Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, a także działań polskiej dyplomacji, władz weterynaryjnych i resortu rolnictwa.
Obecnie Polska jest jedynym krajem Unii Europejskiej, który może prowadzić eksport drobiu do Państwa Środka. Dotychczasowa wartość eksportu może rewolucyjnie wzrosnąć – jest to duża szansa dla polskich producentów mięsa drobiowego i długo wyczekiwana wiadomość dla branży. Chińskie służby weterynaryjne poinformowały o otwarciu rynku 28 listopada br.
– Z satysfakcją informujemy o otwarciu rynku chińskiego. Wspólnie ze służbami weterynaryjnymi pracowaliśmy nad tym szczególnie intensywnie w ostatnich miesiącach. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza od dawna uznawała współpracę z Chinami za jeden z priorytetów i jedną z największych szans dla polskiej branży drobiarskiej. Sukces nie byłby możliwy bez wsparcia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz polskich służb dyplomatycznych. W imieniu KRD-IG serdecznie dziękuję za to wsparcie. Eksport do Chin to dla polskiego drobiarstwa dopiero początek rozwoju na tym rynku – liczymy na szersze otwarcie i wierzymy, że resort rolnictwa dalej będzie wspierał działania KRD-IG w tym zakresie –  mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
Chiny są największym i najważniejszym rynkiem dla polskiego mięsa drobiowego. Choć już dziś polskie mięso cieszy się w Azji dużym uznaniem, Polska jako największy producent mięsa drobiowego w UE będzie mogła rozwinąć skrzydła w tym sektorze. Otwarcie Chin na eksport mięsa to pierwszy etap dla dalszej ekspansji polskich produktów, takich jak lotki czy łapki.
Blokada eksportu polskiego drobiu na rynek chiński była wynikiem obecności ognisk grypy ptaków, występującej w większości krajów europejskich i związana była z regulacjami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Choć formalne uznanie Polski za kraj wolny od grypy ptaków miało miejsce w lipcu 2017 r., realne otwarcie niektórych rynków krajów trzecich na nasz drób wymagało kolejnych miesięcy starań. Tym bardziej można mówić o sukcesie wejścia na rynek Państwa Środka.
Jeśli w nadchodzącym okresie zimowo-wiosennym nie wystąpi w Polsce ponownie grypa ptaków, już dziś można skupić wysiłki na dopuszczaniu kolejnych zakładów drobiarskich na rynek chiński. Obecnie zaobserwować można zwiększenie eksportu względem ostatniego okresu przed zablokowaniem chińskiego rynku.
Już jesienią 2016 r. w Szanghaju powstało biuro Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, którego działalność miała na celu zacieśnianie współpracy ze stroną chińską i doprowadzenie do otwarcia tamtejszego rynku na polskie mięso drobiowe. Działania KRD-IG, nie tylko w Szanghaju, ale i w Polsce, poprzez organizację licznych spotkań  i konferencji z udziałem zainteresowanych stron, a także podpisanych ze stroną chińską porozumień, w dużym stopniu przyczyniły się do dzisiejszego sukcesu. Znaczenie miała również współfinansowana przez Unię Europejską kampania prowadzona przez KRD-IG, „Europejski drób – w jakości siła”.
Treść oficjalnego komunikatu na stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ)
Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
9 stycznia 2025

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „SKŁADKI DO M...

Czytaj
Ograniczenia importowe
31 grudnia 2024

Ograniczenia importowe...

Czytaj
30 grudnia 2024

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA WDROŻENIE 3-LETNIEGO PROGRAMU INFO...

Czytaj
23 grudnia 2024

European poultry: a sustainable choice Europejski drób: zrównoważ...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
20 grudnia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
6 grudnia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJE...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie października 2024
28 listopada 2024

Indyk ma wiele do dania – podsumo...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: