Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza inicjatorem działań mających zmniejszyć zużycie antybiotyków u drobiu
Cieszymy się, że w tak krótkim czasie naszym ekspertom udało się wypracować tekst deklaracji. To niezwykle ważna inicjatywa, pokazująca, że jeden z ważnych problemów współczesnej hodowli zwierząt, leży mocno na sercu polskiej branży drobiarskiej. Chcę podziękować Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego za przyłączenie się do deklaracji i ponawiam apel do pozostałych związków branżowych o poparcie tak istotnego programu, bo tylko wspólne działania mogą przynieść efekt w postaci wyraźnej redukcji stosowania antybiotyków u drobiu.
W tym tygodniu przekazaliśmy tekst deklaracji Głównemu Lekarzowi Weterynarii i mamy nadzieję, że kolejne działania będziemy prowadzili wspólnie z ekspertami z GIW – mówi Dyrektor Generalny KRD-IG Dariusz Goszczyński. Redukcja stosowania antybiotyków u drobiu to nie jedyne działania jakie zamierza podjąć KRD-IG. Na grudniowym posiedzeniu Zarządu Izby podjęto decyzję o powołaniu Grupy Roboczej ds. Salmonelli, mającej za zadanie opracowanie komplementarnego do istniejących przepisów dokumentu, którego wdrożenie ma ograniczyć występowanie pałeczek Salmonella w produktach drobiowych.
Postulaty Deklaracji polskiej branży drobiarskiej w zakresie racjonalnego stosowania przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczych weterynaryjnych w hodowli i chowie drobiu:
A. Zalecane działania w celu ograniczania stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych:
1.Działania podejmowane przez hodowców i producentów drobiu:
– przestrzeganie zasad dobrej praktyki w hodowli i chowie drobiu
– stosowanie (zgodnie z zaleceniami) żywieniowych dodatków przeciwbakteryjnych
– przestrzeganie zasad bioasekuracji na każdym etapie hodowli i chowu drobiu
– wprowadzenie i konsekwentne stosowanie programów immunoprofilaktyki swoistej
– stosowanie „zasiedlania” przewodu pokarmowego mikroflorą jelitową zdrowych ptaków
2. Działania podejmowane przez lekarzy weterynarii patologów drobiu:
– rygorystyczne przestrzeganie zasad racjonalnego stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych
– wprowadzenie oceny wrażliwości bakterii jako warunku podstawowego antybiotykoterapii
– opracowanie programów immunoprofilaktyki swoistej indywidualnie dla każdego gospodarstwa
– stosowanie zasiedlania przewodu pokarmowego korzystną mikroflorą
– stosowanie krytycznych dla ludzi środków przeciwdrobnoustrojowych według klasyfikacji WHO-oraz UE, jedynie po wykonaniu antybiogramu i w sytuacji, gdy żaden inny środek w leczeniu stada nie jest skuteczny.
B. Zalecane działania ograniczające potencjalne przyczyny konieczności stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych:
1. Na etapie stad reprodukcyjnych i wylęgarni
– podejmowanie działań mających na celu wzmocnienie wrodzonej odporności i zdrowotności piskląt jednodniowych;
– ścisłe przestrzeganie zasad bioasekuracji na fermie reprodukcyjnej i w wylęgarni ;
– prowadzenie procesu technologicznego celem ograniczenia do minimum wad okołolęgowych;
– skuteczna selekcja piskląt przeznaczonych dla hodowcy przed wysyłką na fermę;
2. Na etapie chowu drobiu
– ścisłe przestrzeganie zasad bioasekuracji na fermie
– stosowanie w pierwszych godzinach życia piskląt preparatów mających na celu zasiedlenie przewodu pokarmowego pisklęcia mikroflorą jelitową zdrowych ptaków
– właściwa zoohigiena tj. dobre warunki środowiskowe ze szczególnym naciskiem na właściwą wentylację, ściółkę, gęstość obsady, jakość wody etc.
– bezpieczne i zbilansowane żywienie dostosowane do poszczególnych gatunków i grup wiekowych oraz produkcyjnych drobiu
– stosowanie probiotyków m. in. w okresie narażenia na działanie czynnika stresogennego, po koniecznej antybiotykoterapii, podczas zmiany paszy, po szczepieniach, selekcji itp.
– stosowanie naturalnych produktów, które wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe
– stosowanie dopuszczonych dodatków i/lub materiałów paszowych wykazujących działanie przeciwdrobnoustrojowe
– zastosowanie przerwy sanitarnej pomiędzy wstawieniami, pozwalającej na wykonanie niezbędnych zabiegów mycia i dezynfekcji oraz odpowiedniego przygotowania obiektu do nowego wstawienia
C. Opracowanie systemu monitorowania zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych w gospodarstwach utrzymujących drób.
1. Wprowadzenie w każdym gospodarstwie systemu wyliczania realnego zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych w każdym cyklu produkcyjnym, osobno w odniesieniu do każdego budynku, w którym utrzymywany jest drób.
2. Do czasu wprowadzenia elektronicznego centralnego systemu monitorowania zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych, każdy hodowca i producent drobiu prowadzi samodzielnie indywidualny rejestr zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych , ewentualnie korzystając w tym zakresie z rozwiązań oferowanych w ramach integracji lub kontraktacji organizowanej przez podmioty skupujące żywiec drobiowy lub jaja.
3. Bazując na posiadanych danych dotyczących zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych w gospodarstwie, lekarz weterynarii sprawujący nadzór weterynaryjny nad fermą opracowuje wymierne cele obniżenia ilości stosowanych środków przeciwdrobnoustrojowych.
4. Celem jest uzyskanie zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych w wysokości 50 mg/PCU lub niższej w odniesieniu do każdego cyklu produkcyjnego.