W ramach realizowanego przez KRD-IG projektu „Ochrona wizerunku polskiej branży drobiarskiej na rynku krajowym” zapraszamy Państwa na debatę „Jak skutecznie walczyć z dezinformacją i fejk atakami względem branży żywnościowej?” organizowaną w ramach kampanii #StopDezinformacjiŻywnościowej. Debata ma na celu zwalczanie wzrastających dezinformacji dotyczących jakości żywności produkowanej w Polsce.
W przestrzeni prasy, telewizji, Internetu oraz mediów społecznościowych coraz częściej pojawiają się niejasności, mity, półprawdy, a nawet kłamstwa dotyczące polskiej żywności. Szerząca się dezinformacja i ataki skierowane na sektor rolno-spożywczy mają ogromny wpływ nie tylko na wizerunek branży w Polsce, ale również na arenie międzynarodowej.
Uczestnikami debaty będą:
Rafał Romanowski – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dariusz Goszczyński – Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa
Jacek Zarzecki – Prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Agnieszka Maliszewska – Dyrektor Polskiej Izby Mleka
Michał Fedorowicz – Prezes Instytutu Badań Internetu i Mediów Społecznościowych
Moderator:
Witold Katner – Rzecznik Prasowy Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej
Na debacie poruszona zostanie historia hejtu i dezinformacji żywnościowej w polskim Internecie, jej cele, ataki i motywacje. Omówione zostaną zagrożenia wizerunkowe i komunikacyjne sektora rolno-spożywczego — co robić, aby obronić dobre imię polskiej żywności? Edukacja na temat szerzącej się dezinformacji pozwoli zapobiegać rozpowszechnianiu się szkalujących informacji.
Debata odbędzie się 24 stycznia 2023 o godzinie 10:00 w Centrum Prasowe PAP oraz w formie transmisji on-line.
Transmisja on-line – zgłoszenie za pośrednictwem strony https://stopdezinformacjizywnosciowej.pl/
Poniżej zaproszenie oraz program debaty:
https://krd-ig.com.pl/wp-content/uploads/2023/01/Zaproszenie-na-debate-StopDezinformacjiZywnosciowej-1.pdf