Jakość i bezpieczeństwo
SYSTEM QAFP
System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products) jest obecnie oficjalnym krajowym systemem certyfikacji żywności. Mięso oznakowane logiem QAFP musi spełniać ścisłe standardy kontrolowane na poziomie hodowli, produkcji i dystrybucji.
SEGMENTACJA
Segmentacja produktowa kategorii spożywczej polega na wyodrębnieniu konkretnych kategorii produktów w oparciu o ściśle zdefiniowane cechy, w celu zapewnienia klarownej informacji dla kontrahentów i konsumentów na temat jakości i charakterystyki nabywanych dóbr. Dzięki temu odbiorcy mają pewność, jakiej jakości produkt kupują.
ZDROWY DRÓB
Jednym z celów wprowadzenia polityki „od pola do stołu”, która przyświeca hodowli zwierząt w Unii Europejskiej, jest zapewnienie konsumentom produktów całkowicie wolnych od wszelkich możliwych zagrożeń dla ich zdrowia. Tak jest także w przypadku drobiu.
BEZPIECZNA PRODUKCJA
Polityka zrównoważonego rozwoju Unii Europejskiej opiera się przede wszystkim na zasadzie „od pola do stołu”. Oznacza to stały monitoring procesu produkcji żywności na każdym jego etapie. Kluczowe znaczenie ma w tym przypadku zasada identyfikowalności (traceability) produktów spożywczych, w tym mięsa drobiowego.