Dzięki apelom Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz wspólnym apelom z innymi organizacjami, Rada Ministrów zmieniła rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, w którym wprowadzono odstępstwo od odległości 1,5 m. pomiędzy stanowiskami pracy.
Ma to strategiczne znaczenie dla tak kluczowego sektora, jak przemysł rolno-spożywczy, który w tej trudnej sytuacji jest jednym z filarów krajowej gospodarki. Dzięki wspólnym wysiłkom KRD-IG i partnerów zapis o zachowaniu 1,5-metrowej odległości nie obowiązuje w zakładach produkcyjnych, w tym zakładach przetwórstwa drobiowego i mięsnego.
Z niepokojem przyjęliśmy rozporządzenie z dnia 31 marca 2020 roku o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19. Nasze największe obawy budził zapis, który nakładał na pracodawców obowiązek zachowania min. 1,5-metrowej odległości pomiędzy stanowiskami pracy. Wprowadzenie przepisów w takiej formie w codzienne życie zakładów spowodowałoby, że przemysł rolno-spożywczy musiałby zmniejszyć swoją produktywność o 50 proc., a niektóre linie produkcyjne musiałyby zostać w ogóle wyłączone z użytkowania. Skutki takiego działania byłyby niepowetowane i odbiłby się negatywnie na zachowaniu ciągłości dostaw, a co za tym idzie – na komforcie konsumentów.
Nie ukrywamy, że 1 kwietnia 2020 roku z dużą radością przyjęliśmy zmianę w rozporządzeniu, która pozwoli zakładom kontynuować swoją działalność w sposób niezmienny. Jest to szczególnie istotne w trudnym czasie pandemii koronawirusa, kiedy niezakłócone dostawy produktów drobiowych i mięsnych nabierają wyjątkowego znaczenia. Jednocześnie zaznaczamy, że zakłady przetwórstwa mięsnego i drobiowego, nauczone doświadczeniami związanymi z między innymi grypą ptaków i ASF, dokładają największych starań, żeby produkcja żywności odbywała się zgodnie z zasadami bioasekuracji i w sposób 100 proc. bezpieczny dla ludzi. W tych dniach utrzymanie ciągłości produkcji i dostaw jest priorytetem dla całej branży mięsnej.