KRD IG
24 października 2017
Wyzwania i szanse dla europejskiego drobiu na posiedzeniu a.v.e.c w Brukseli

Bruksela po raz kolejny gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej, podczas posiedzenia grupy roboczej a.v.e.c. Reprezentantką polskiego drobiarstwa była Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii. Dyskusja z udziałem KRD-IG dotyczyła bieżących wyzwań, związanych z produkcją żywności i bezpieczną hodowlą drobiu.

W dniu 16 października 2017 r. odbyło się kolejne z cyklicznych spotkań grupy roboczej a.v.e.c. (Associacion of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries). Eksperci branżowi dyskutowali m.in. o roli lekarzy weterynarii w procesie produkcji, bezpieczeństwie, finansach, sposobach kategoryzacji produktów drobiowych, a także aktualnej sytuacji na rynku międzynarodowym – w tym problemu występowania Salmonelli w drobiu pochodzącym z Brazylii. Spotkanie miało na celu priorytetyzację działań, wymianę doświadczeń i dyskusję na temat dalszej polityki rozwoju sektora.

– Na spotkaniu omówiono m.in. nowe przepisy UE istotne dla procesu produkcji drobiu, a także wskazano najważniejsze problemy w branży drobiarskiej, które mogą wpływać na dalszy jej rozwój. To ważne, że Polska, jako jeden z największych producentów drobiu, dzięki aktywności Krajowej Rady Drobiarstwa ma wpływ na europejskie ustalenia. W debatach, w których uczestniczą przedstawiciele krajów UE najcenniejsza jest wymiana doświadczeń, praktyk i porównanie ich w celu znalezienia optymalnego rozwiązania. Dotyczy to zarówno szczegółów procesu produkcji, jak i polityki import-eksport – mówi Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii.

W posiedzeniu a.v.e.c. w Brukseli wzięli udział reprezentanci branży drobiarskiej z Polski, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Belgii, Węgier, Szwecji i Danii. Spotkanie otworzyła Birthe Steenberg, sekretarz generalna Stowarzyszenia a.v.e.c.

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
Branżowe targi hodowli drobiu i produkcji jaj Poultry Tech2024
30 października 2024

Branżowe targi hodowli drobiu i pr...

Czytaj
4 października 2024

OŚWIADCZENIE KRAJOWEJ RADY DROBIARSTWA – IZBY GOSPODARCZEJ w zw...

Czytaj
WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania) pt. „Ochrona wizerunku polskiego sektora drobiarskiego na rynku krajowym” wraz z przeprowadzeniem przez niezależny podmiot badania efektywności projektu (zadania)
27 sierpnia 2024

WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania)...

Czytaj
Zapytanie ofertowe dot. projektu: „Ochrona wizerunku polskiego sektora drobiarskiego na rynku krajowym” wraz z przeprowadzeniem przez niezależny podmiot badania efektywności projektu (zadania)
5 sierpnia 2024

Zapytanie ofertowe dot. projektu: ...

Czytaj
25 czerwca 2024

Zawiadomienie...

Czytaj
20 czerwca 2024

OŚWIADCZENIE w ramach pojawiających się w przestrzeni publicznej ma...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT. „KAMPANIA PROMOCYJNA MIĘSA INDYCZEGO NA RYNKU KRAJOWYM’’ WRAZ Z PRZEPROWADZENIEM PRZEZ NIEZALEŻNY PODMIOT BADANIA EFEKTYWNOŚCI PROJEKTU (ZADANIA)
19 czerwca 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: