KRD-IG: Chcemy rozwijać intensywną produkcję drobiu z poszanowaniem środowiska
– Myślimy o zielonym rolnictwie i zielonym drobiarstwie przy jednoczesnym utrzymaniu i rozwijaniu intensywnej produkcji, bo tylko taka powoduje najmniej zanieczyszczeń środowiska – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
Jak mówi Łukasz Dominiak KRD-IG dedykowała 2016 rok kwestii zrównoważonego rozwoju, z jednej strony w aspekcie środowiskowym, a z drugiej tematyce racjonalnego i obniżonego stosowania antybiotyków w produkcji drobiu.
– Dlatego 25 maja w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zorganizowaliśmy konferencję pod hasłem „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: Antybiotyki”. Chcieliśmy pokazać przekrój tematyki związanej z antybiotykami. Zaprosiliśmy zarówno gości z poziomu brukselskiego, z szefem organizacji ELFA oraz sekretarzem generalnym a.v.e.c na czele. Nie zabrakło także wystąpień przedstawicieli polskiej administracji, czyli Głównego Inspektoratu Weterynarii i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także naukowców z SGGW. Chcieliśmy, aby ta konferencja dostarczyła przekroju informacji i inspiracji do dalszego działania – dodał.
W maju 2017 roku KRD-IG powołało Komisję Zrównoważonego Rozwoju, w skład której wejdą firmy dostarczające gotowe rozwiązania dotyczące np. ograniczenia stosowania antybiotyków, uciążliwości zapachowej, energii odnawialnej i ponownego wykorzystania wody, a z drugiej strony członkowie Izby: producenci drobiu zainteresowani wdrożeniem określonych rozwiązań.
– Komisja będzie swego rodzaju think-tankiem, który będzie zajmował się tworzeniem drogowskazów dla branży drobiarskiej. Myślimy o zielonym rolnictwie, zielonej produkcji drobiarskiej, przy jednoczesnym utrzymaniu i rozwijaniu intensywnej produkcji, bo tylko taka powoduje najmniej zanieczyszczeń środowiska. Chcemy rozwijać się dalej, ale musimy mieć pomysł na ten rozwój. Uważamy, że rozwijanie intensywnej produkcji, ale z poszanowaniem środowiska to właściwy kierunek – dodał.
Jesienią 2017 roku KRD-IG zorganizuje drugą konferencję z cyklu „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej”. Tym razem dyskusja będzie poświęcona aspektom środowiskowym pod hasłem „Ziemia, powietrze, woda.”
– Chcemy przejść przez ten rok poruszając różne istotne tematy, wyciągając wnioski i rozpoczynając wdrażanie określonych rozwiązań – podsumował Dominiak.