Promocja Drobiu
Strategia Promocji Branży Mięsa Drobiowego w Polsce
Dążąc do rozwoju, branża drobiarska koncentruje działania promocyjno-edukacyjne na trzech obszarach:
- wsparciu branży w budowie wartości, które będą podstawą trwałej przewagi konkurencyjnej;
- stymulowaniu popytu wewnętrznego poprzez działania wpływające na zmianę codziennej diety;
- wsparciu rozwoju eksportu zarówno na rynki państw UE, jak i krajów trzecich.
Celem nadrzędnym nakreślonym w Strategii Promocji Branży Mięsa Drobiowego w Polsce jest wsparcie dynamiki rozwoju branży i zapewnienie jej rentowności. Odbywa się to poprzez propagowanie walorów drobiu oraz jego wartości odżywczych, działania informacyjne i edukacyjne dążące do zwiększania konsumpcji mięsa drobiowego w kraju i Unii Europejskiej, kreowanie „mody na drób” jako elementu pełnowartościowej diety, a także promowanie wartości dodanej w procesie produkcji. Strategia wskazuje także na konieczność wsparcia eksporterów w celu zwiększenia eksportu mięsa i przetworów drobiowych do Unii Europejskiej i krajów trzecich poprzez działania wspomagające budowę wizerunku polskiego drobiu oraz nawiązywanie relacji biznesowych. Odwołuje się także do konieczności utrzymania wysokiej jakości mięsa drobiowego produkowanego w Polsce przez promowanie najefektywniejszych systemów kontroli jakości. W spektrum rekomendowanych działań znalazły się również organizacja prac badawczo-naukowych i szkoleń, jak również monitoring wielkości spożycia mięsa drobiowego oraz analitycznych badań rynkowych.
Stworzona w ramach strategii lista głównych kierunków działań objęła:
Wzmacnianie wizerunku mięsa drobiowego wśród krajowej opinii publicznej (jakość, różnorodność, wartości odżywcze, bezpieczeństwo zdrowotne, walory dietetyczne, łatwość przygotowania).
Edukację i budowę zaufania konsumentów co do bezpieczeństwa i jakości produktów drobiarskich wytwarzanych w Polsce w oparciu o systemy jakości, wymogi weterynaryjne i systemy bezpieczeństwa produkcji żywności.
Edukowanie konsumentów, w tym dzieci i młodzieży, odnośnie do zasad zdrowego odżywiania się i roli mięsa drobiowego oraz przetworów drobiowych jako źródła wartościowego białka, jego walorów odżywczych i smakowych.