Okładka aktualności

Szansa na ponowne otwarcie rynku japońskiego na polski drób

2017-03-28

Główny Lekarz Weterynarii podjął rozmowy z właściwymi władzami Japonii dotyczące uzgodnienia ze stroną japońską możliwości eksportu produktów z mięsa drobiowego poddanych obróbce cieplnej. Działanie to zostało zainicjowane przez Krajowa Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą.

 

W związku z wystąpieniem ognisk grypy ptaków u drobiu w Polsce, Japonia zamknęła swój rynek na drób pochodzący z naszego kraju. Na szczęście, dzięki interwencji KRD-IG, japońskie służby weterynaryjne przekazały właśnie informację, że po oficjalnym wystąpieniu przez Głównego Lekarza Weterynarii z wnioskiem i rozpoczęcie negocjacji, strona japońska przedstawi projekt wymogów w zakresie eksportu. Obecnie trwa proces przekazywania deklaracji ze strony zakładów drobiarskich zainteresowanych nabyciem takich uprawnień.

Od momentu odnotowania pierwszego przypadku grypy ptaków w Polsce, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza prowadzi intensywne, wielotorowe działania w tym zakresie zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej. Istotnym elementem jest podejmowanie kroków w kontekście ponownego nawiązania relacji handlowych z krajami trzecimi, które zamknęły swoje rynki na polski drób. Jednym z ostatnich sukcesów KRD-IG było przywrócenie możliwości eksportu polskiego puchu i pierza na rynek Japonii i Tajwanu.

 

Kontakt dla mediów:

Magdalena Bajer
Partner of Promotion
m.bajer@partnersi.com.pl
22 858 74 58 wew. 84

 

KRAJOWA RADA DROBIARSTWA – IZBA GOSPODARCZA

WIODĄCA ORGANIZACJA SEKTORA DROBIARSKIEGO W POLSCE

Działa nieprzerwanie od ponad 25 lat i zrzesza blisko 70 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.

Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.

Ponadto na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i rejestrów mieszańców drobiu.

Pozostałe
Aktualności

Element graficzny