Okładka aktualności

Otwarcie rynku Singapuru pod warunkiem utrzymania obecnych regulacji dotyczących uboju religijnego

2017-12-15
 KRD-IG: otwarcie rynku Singapuru to kolejna duża szansa dla polskich drobiarzy pod warunkiem utrzymania obecnych regulacji dotyczących uboju religijnego

Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie służby weterynaryjne pozytywnie rozpatrzyły polski wniosek dotyczący możliwości eksportu mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Singapur stał się kolejnym azjatyckim państwem, do którego polscy drobiarze będą mogli w niedalekiej przyszłości wysyłać swoje produkty. W opinii Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, potencjał ten może zostać w pełni wykorzystany pod warunkiem utrzymania obowiązujących w Polsce przepisów prawnych dotyczących uboju religijnego.

Po przeanalizowaniu polskiego wniosku władze Singapuru uznały, że polskie mięso drobiowe jest w pełni bezpieczne dla konsumentów. Ta decyzja to efekt długotrwałych starań polskich służb weterynaryjnych przy aktywnym współudziale KRD-IG. W maju br., inspektorzy Agencji ds. Rolno-spożywczych i Weterynaryjnych (AVA) z Singapuru przeprowadzili kontrolę polskich zakładów drobiarskich. KRD-IG była koordynatorem przedmiotowej wizyty singapurskich inspektorów w Polsce, a sama wizyta władz weterynaryjnych była poprzedzona m.in. ustaleniami przedstawicieli KRD-IG w czasie ubiegłorocznej Misji Wysokiego Szczebla z udziałem Komisarza UE Phila Hogana w Wietnamie, Singapurze i Indonezji.
To właśnie skontrolowane zakłady w pierwszej kolejności będą mogły ubiegać się o stosowne zezwolenia na eksport. W oparciu o przeprowadzoną inspekcję, władze Singapuru pozytywnie oceniły polski system nadzoru nad chorobami drobiu i bezpieczeństwem produkcji mięsa drobiowego.
– Singapur to kolejne, po Chinach, państwo, które w ostatnim czasie uznało polski drób za bezpieczny. To bardzo perspektywiczny rynek, a polskie mięso drobiowe jest w Azji lubiane i cenione. Musimy pamiętać jednak, że kraj ten jest zdominowany przez społeczność muzułmańską. Może więc stać się ogromną szansą dla polskich drobiarzy pod warunkiem umożliwienia im kontynuowania produkcji mięsa drobiowego w systemie halal – mówi Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
Decyzja singapurskich służb weterynaryjnych poprzedzona była wielomiesięcznymi rozmowami i serią spotkań ze stroną polską. Jednak do uruchomienia eksportu konieczne jest uzgodnienie dwustronnego świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego oraz nadanie przez służby singapurskie uprawnień eksportowych polskim zakładom drobiarskim.

Pozostałe
Aktualności

Element graficzny