Każdy z uczestników krajowego łańcucha drobiarskiego jest pod stałą kontrolą państwowych urzędów, które dbają
o to, żeby produkty na naszych stołach były w pełni bezpieczne dla zdrowia.
Chcemy zwrócić szczególną uwagę na fakt, że Polska jest czołowym producentem mięsa drobiowego w całej Unii Europejskiej. Ponad połowa krajowej produkcji trafia na eksport, a my jako jeden z krajów Wspólnoty wypełniamy rygorystyczne normy określone zarówno przez polskie, jak i europejskie prawo.
Zaznaczamy również, że pojedyncze przypadki nie powinny rzutować na obraz całego przemysłu w Polsce. Generalizowanie poszczególnych incydentów przekłada się na negatywny wizerunek branży drobiarskiej
i niesprawiedliwe postrzeganie podmiotów które każdego dnia dbają o najwyższą jakość wytwarzanych produktów.
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza wielokrotnie wychodziła z inicjatywą zmian w Krajowych Programach Zwalczania Salmonelli. Są to działania mające chronić konsumentów oraz dobre imię polskiego drobiarstwa.
Stan ognisk grypy ptaków oraz rzekomego pomoru drobiu w Polsce
OGNISKA GRYPY PTAKÓW (HPAI) Wykaz ognisk grypy ptaków w roku 2024 odnajdą Państwo w załączonym...