Informacja o Krajowej Radzie Drobiarstwa – Izbie Gospodarczej w Warszawie
Aktualnie do KRD-IG należy ponad 100 podmiotów gospodarczych, reprezentujących hodowlę, reprodukcję, wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, przetwórstwo mięsa drobiowego i jaj, zbyt drobiu i przetworów mięsa drobiowego, oraz produkcję pasz dla drobiu.
Członkami KRD-IG są m.in. Uniwersytety Rolnicze, związki hodowców i producentów drobiu, zakłady przetwórcze mięsa drobiowego, wytwórnie pasz oraz indywidualni hodowcy i producenci drobiu.
Nasz cel
Celem działalności Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej jest m.in. dalszy rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych.
Członkowie KRD – IG realizują około 70 % produkcji żywca drobiu, a w uboju i przetwórstwie mięsa drobiowego około 80% produkcji krajowej.
KRD-IG jest członkiem:
WPSA
Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej PB WPSA (od 2008).
IPC
Międzynarodowej Rady Drobiarstwa z siedzibą w Georgia USA (od 2018).
FGŻ
Federacji Gospodarki Żywnościowej RP z siedzibą w Warszawie (od 2008).
AVEC
Europejskiego Stowarzyszenia Producentów, Importerów i Eksporterów Mięsa Drobiowego z siedzibą w Kopenhadze (od 2005).
CLITRAVI
Europejskego Stowarzyszenia Przetwórców Mięsa i Drobiu z siedzibą w Brukseli (od 2011).
Elpha
Europejskiego Stowarzyszenia Żywca Drobiowego i Jaj Wylęgowych z siedzibą w Brukseli (2015),
Prezesem Zarządu KRD-IG jest Dariusz Goszczyński. Zapraszamy do przystąpienia w poczet członków naszej Izby. Tylko wspólnie możemy zabiegać o nasze sprawy.
Członkowie KRD-IG
Podaż w branży drobiarskiej bywa nierzadko większa od popytu, a jego spontaniczny wzrost jest mało prawdopodobny. By rozszerzać rynek zbytu potrzeba wspólnej strategii promowania drobiu jako żywności i ochrony wizerunku całej branży.
Musimy przekonywać krajowych i zagranicznych konsumentów do zwiększenia spożycia drobiu.
Partnerzy KRD-IG
KRD-IG działa jako organizacja występująca w imieniu rodzimej branży drobiarskiej w Europie i na świecie. Misję tę wypełnia jako członek i partner licznych organizacji międzynarodowych.