KRD IG
1 kwietnia 2020

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 1 kwietnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii – odstępstwo od odległości 1,5 m. pomiędzy stanowiskami pracy

Dzięki apelom Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz wspólnym apelom z innymi organizacjami, Rada Ministrów zmieniła rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, w którym wprowadzono odstępstwo od odległości 1,5 m. pomiędzy stanowiskami pracy. 

Ma to strategiczne znaczenie dla tak kluczowego sektora, jak przemysł rolno-spożywczy, który w tej trudnej sytuacji jest jednym z filarów krajowej gospodarki. Dzięki wspólnym wysiłkom KRD-IG i partnerów  zapis o zachowaniu 1,5-metrowej odległości nie obowiązuje w zakładach produkcyjnych, w tym zakładach przetwórstwa drobiowego i mięsnego.

Z niepokojem przyjęliśmy rozporządzenie z dnia 31 marca 2020 roku o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19. Nasze największe obawy budził zapis, który nakładał na pracodawców obowiązek zachowania min. 1,5-metrowej odległości pomiędzy stanowiskami pracy. Wprowadzenie przepisów w takiej formie w codzienne życie zakładów spowodowałoby, że przemysł rolno-spożywczy musiałby zmniejszyć swoją produktywność o 50 proc., a niektóre linie produkcyjne musiałyby zostać w ogóle wyłączone z użytkowania. Skutki takiego działania byłyby niepowetowane i odbiłby się negatywnie na zachowaniu ciągłości dostaw, a co za tym idzie – na komforcie konsumentów.

Nie ukrywamy, że 1 kwietnia 2020 roku z dużą radością przyjęliśmy zmianę w rozporządzeniu, która pozwoli zakładom kontynuować  swoją działalność w sposób niezmienny. Jest to szczególnie istotne w trudnym czasie pandemii koronawirusa, kiedy niezakłócone dostawy produktów drobiowych i mięsnych nabierają wyjątkowego znaczenia. Jednocześnie zaznaczamy, że zakłady przetwórstwa mięsnego i drobiowego, nauczone doświadczeniami związanymi z między innymi grypą ptaków i ASF, dokładają największych starań, żeby produkcja żywności odbywała się zgodnie z zasadami bioasekuracji i w sposób 100 proc. bezpieczny dla ludzi. W tych dniach utrzymanie ciągłości produkcji i dostaw jest priorytetem dla całej branży mięsnej.

ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW z dnia 1 kwietnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii – kliknij, aby przeczytać

Pozostałe
Aktualności
Ograniczenia importowe
11 czerwca 2021

Ograniczenia importowe...

Czytaj
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
7 czerwca 2021

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
20 maja 2021

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „OCHRONA WIZER...

Czytaj
Wspólna deklaracja. Nie będziemy świętować pierwszej rocznicy strategii od pola do stołu bez kompleksowej oceny skutków!
20 maja 2021

Wspólna deklaracja. Nie będziemy ...

Czytaj
30 kwietnia 2021

„Stan i perspektywy polskiego sektora drobiarskiego w 2021 roku”...

Czytaj
Zaproszenie na spotkanie online „Stan i perspektywy polskiego sektora drobiarskiego w 2021 roku”- 29 kwietnia 2021 r.
28 kwietnia 2021

Zaproszenie na spotkanie online „...

Czytaj
28 kwietnia 2021

„Sytuacja polskiego sektora drobiarskiego związana z występowaniem...

Czytaj
6 kwietnia 2021

Kolejne ogniska grypy ptaków...

Czytaj
10 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu
2 kwietnia 2021

10 ognisk wysoce zjadliwej grypy pt...

Czytaj

Wyszukiwarka: