KRD IG
1 kwietnia 2020

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 1 kwietnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii – odstępstwo od odległości 1,5 m. pomiędzy stanowiskami pracy

Dzięki apelom Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz wspólnym apelom z innymi organizacjami, Rada Ministrów zmieniła rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, w którym wprowadzono odstępstwo od odległości 1,5 m. pomiędzy stanowiskami pracy. 

Ma to strategiczne znaczenie dla tak kluczowego sektora, jak przemysł rolno-spożywczy, który w tej trudnej sytuacji jest jednym z filarów krajowej gospodarki. Dzięki wspólnym wysiłkom KRD-IG i partnerów  zapis o zachowaniu 1,5-metrowej odległości nie obowiązuje w zakładach produkcyjnych, w tym zakładach przetwórstwa drobiowego i mięsnego.

Z niepokojem przyjęliśmy rozporządzenie z dnia 31 marca 2020 roku o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19. Nasze największe obawy budził zapis, który nakładał na pracodawców obowiązek zachowania min. 1,5-metrowej odległości pomiędzy stanowiskami pracy. Wprowadzenie przepisów w takiej formie w codzienne życie zakładów spowodowałoby, że przemysł rolno-spożywczy musiałby zmniejszyć swoją produktywność o 50 proc., a niektóre linie produkcyjne musiałyby zostać w ogóle wyłączone z użytkowania. Skutki takiego działania byłyby niepowetowane i odbiłby się negatywnie na zachowaniu ciągłości dostaw, a co za tym idzie – na komforcie konsumentów.

Nie ukrywamy, że 1 kwietnia 2020 roku z dużą radością przyjęliśmy zmianę w rozporządzeniu, która pozwoli zakładom kontynuować  swoją działalność w sposób niezmienny. Jest to szczególnie istotne w trudnym czasie pandemii koronawirusa, kiedy niezakłócone dostawy produktów drobiowych i mięsnych nabierają wyjątkowego znaczenia. Jednocześnie zaznaczamy, że zakłady przetwórstwa mięsnego i drobiowego, nauczone doświadczeniami związanymi z między innymi grypą ptaków i ASF, dokładają największych starań, żeby produkcja żywności odbywała się zgodnie z zasadami bioasekuracji i w sposób 100 proc. bezpieczny dla ludzi. W tych dniach utrzymanie ciągłości produkcji i dostaw jest priorytetem dla całej branży mięsnej.

ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW z dnia 1 kwietnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii – kliknij, aby przeczytać

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
29 marca 2024

WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania) pt.: „Składki do międzynarodow...

Czytaj
25 marca 2024

OŚWIADCZENIE Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej i Związku &...

Czytaj
15 marca 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „SKŁADKI DO M...

Czytaj
Ograniczenia importowe
7 marca 2024

Ograniczenia importowe...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „PROMOCJA POLSKIEGO DROBIU I JEGO PRZETWORÓW NA TARGACH ALIMENTARIA”
18 stycznia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
2 stycznia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU/ZADANIA: ,,PROMOCJA POLSKIEGO D...

Czytaj
18 grudnia 2023

ZAPROSZENIE do składania ofert na wybór agencji ewaluacyjnej dla uni...

Czytaj
20 października 2023

ZAPYTANIE OFERTOWE DOT. PROJEKTU: „EURSPO: Program promocyjny produk...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: