KRD IG
1 kwietnia 2020

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 1 kwietnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii – odstępstwo od odległości 1,5 m. pomiędzy stanowiskami pracy

Dzięki apelom Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej oraz wspólnym apelom z innymi organizacjami, Rada Ministrów zmieniła rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, w którym wprowadzono odstępstwo od odległości 1,5 m. pomiędzy stanowiskami pracy. 

Ma to strategiczne znaczenie dla tak kluczowego sektora, jak przemysł rolno-spożywczy, który w tej trudnej sytuacji jest jednym z filarów krajowej gospodarki. Dzięki wspólnym wysiłkom KRD-IG i partnerów  zapis o zachowaniu 1,5-metrowej odległości nie obowiązuje w zakładach produkcyjnych, w tym zakładach przetwórstwa drobiowego i mięsnego.

Z niepokojem przyjęliśmy rozporządzenie z dnia 31 marca 2020 roku o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19. Nasze największe obawy budził zapis, który nakładał na pracodawców obowiązek zachowania min. 1,5-metrowej odległości pomiędzy stanowiskami pracy. Wprowadzenie przepisów w takiej formie w codzienne życie zakładów spowodowałoby, że przemysł rolno-spożywczy musiałby zmniejszyć swoją produktywność o 50 proc., a niektóre linie produkcyjne musiałyby zostać w ogóle wyłączone z użytkowania. Skutki takiego działania byłyby niepowetowane i odbiłby się negatywnie na zachowaniu ciągłości dostaw, a co za tym idzie – na komforcie konsumentów.

Nie ukrywamy, że 1 kwietnia 2020 roku z dużą radością przyjęliśmy zmianę w rozporządzeniu, która pozwoli zakładom kontynuować  swoją działalność w sposób niezmienny. Jest to szczególnie istotne w trudnym czasie pandemii koronawirusa, kiedy niezakłócone dostawy produktów drobiowych i mięsnych nabierają wyjątkowego znaczenia. Jednocześnie zaznaczamy, że zakłady przetwórstwa mięsnego i drobiowego, nauczone doświadczeniami związanymi z między innymi grypą ptaków i ASF, dokładają największych starań, żeby produkcja żywności odbywała się zgodnie z zasadami bioasekuracji i w sposób 100 proc. bezpieczny dla ludzi. W tych dniach utrzymanie ciągłości produkcji i dostaw jest priorytetem dla całej branży mięsnej.

ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW z dnia 1 kwietnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii – kliknij, aby przeczytać

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
23 grudnia 2024

European poultry: a sustainable choice Europejski drób: zrównoważ...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
20 grudnia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
6 grudnia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJE...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie października 2024
28 listopada 2024

Indyk ma wiele do dania – podsumo...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
Branżowe targi hodowli drobiu i produkcji jaj Poultry Tech2024
30 października 2024

Branżowe targi hodowli drobiu i pr...

Czytaj
4 października 2024

OŚWIADCZENIE KRAJOWEJ RADY DROBIARSTWA – IZBY GOSPODARCZEJ w zw...

Czytaj
WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania) pt. „Ochrona wizerunku polskiego sektora drobiarskiego na rynku krajowym” wraz z przeprowadzeniem przez niezależny podmiot badania efektywności projektu (zadania)
27 sierpnia 2024

WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania)...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: