Jakość i bezpieczeństwo

polskiego drobiarstwa

system qafp

System Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products) jest obecnie oficjalnym krajowym systemem certyfikacji żywności. Mięso oznakowane logiem QAFP musi spełniać ścisłe standardy kontrolowane na poziomie hodowli, produkcji i dystrybucji.

Segmentacja

Segmentacja produktowa kategorii spożywczej polega na wyodrębnieniu konkretnych kategorii produktów w oparciu o ściśle zdefiniowane cechy, w celu zapewnienia klarownej informacji dla kontrahentów i konsumentów na temat jakości i charakterystyki nabywanych dóbr. Dzięki temu odbiorcy mają pewność, jakiej jakości produkt kupują.

Zdrowy drób

Jednym z celów wprowadzenia polityki „od pola do stołu”, która przyświeca hodowli zwierząt w Unii Europejskiej, jest zapewnienie konsumentom produktów całkowicie wolnych od wszelkich możliwych zagrożeń dla ich zdrowia. Tak jest także w przypadku drobiu.

BEZPIECZNA PRODUKCJA

Polityka zrównoważonego rozwoju Unii Europejskiej opiera się przede wszystkim na zasadzie „od pola do stołu”. Oznacza to stały monitoring procesu produkcji żywności na każdym jego etapie. Kluczowe znaczenie ma w tym przypadku zasada identyfikowalności (traceability) produktów spożywczych, w tym mięsa drobiowego. 

Partnerzy KRD-IG

KRD-IG działa jako organizacja występująca w imieniu rodzimej branży drobiarskiej w Europie i na świecie. Misję tę wypełnia jako członek i partner licznych organizacji międzynarodowych.
AVEC
International Poultry Council
CLITRAVI
ELPHA