Dobrostan
zwierząt

Dobrostan zwierząt to kluczowe zagadnienie we współczesnej hodowli zwierząt. Drób nie jest tu wyjątkiem. Dobrostan postrzega się jako stan zdrowia fizycznego i psychicznego jak najbardziej zbliżony do pełnej harmonii, osiąganej w idealnych warunkach w środowisku naturalnym. Zasady utrzymywania dobrostanu zwierząt ściśle reguluje prawo polskie oraz normy unijne i międzynarodowe. Za nieprzestrzeganie tych zasad hodowcom grożą surowe kary.
Wokół hodowli kurczaka i innych rodzajów drobiu, zwłaszcza na fermach wielkotowarowych, narosło wiele przekłamań i mitów wynikających z niedoboru wiedzy o obowiązujących normach i zasadach ich stosowania.
MIT
Kurczaki na fermach wielkotowarowych są trzymane w klatkach,
w wielkim ścisku.
FAKT
Kurczęta fermowe przeznaczone na mięso nie są chowane w klatkach. Obowiązujące normy dozwalają jedynie hodowlę w kurniku na ściółce. Zasady chowu kurczaków określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 roku (Dz. U. Nr 56 poz. 344). Rozporządzenie to wdraża do prawa polskiego dyrektywę Rady 2007/43/WE, ustanawiającą zasady dotyczące ochrony kurcząt utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa. Oba te akty prawne określają ściśle przestrzegane wymogi, które muszą spełniać obiekty hodowlane. Jest to na przykład tak zwana obsada drobiu, czyli maksymalne zagęszczenie ptaków, a także dokładnie określony minimalny rozmiar przestrzeni, która powinna przypadać na jednego kurczaka. Ponadto regulowane jest także wyposażenie obiektu w system wentylacji i oświetlenia, a jeżeli to konieczne, także systemy ogrzewania i schładzania.
MIT
Chów drobiu prowadzony jest w nieludzkich warunkach i w produkcji towarowej nie zwraca się uwagi na dobro zwierząt.
FAKT
Utrzymywanie dobrostanu zwierząt jest jednym z podstawowych wymogów prowadzenia jakiejkolwiek produkcji zwierzęcej. W prawie polskim najważniejszym aktem regulującym kwestie ochrony zwierząt, w tym brojlerów i innych rodzajów drobiu, jest ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 856 z późn. zm.). Ustawa ta stanowi, że każdy, kto utrzymuje zwierzęta gospodarskie, jest obowiązany do zapewnienia im opieki i właściwych warunków bytowania, a warunki chowu nie mogą powodować urazów i uszkodzeń lub innych cierpień. Nieprzestrzeganie tego obowiązku skutkuje karami grzywny czy nawet aresztu. Ustawa wprowadza do polskiego prawa zasady z dyrektywy 2007/43/WE. Dlatego nakłada na właściciela fermy i inne osoby sprawujące opiekę nad drobiem obowiązek posiadania odpowiedniej wiedzy z zakresu chowu tych zwierząt. Zapewnia się ją na przykład poprzez odbywanie specjalistycznych szkoleń. Szczegółowe zasady dotyczące norm utrzymania drobiu zostały ujęte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej. Jeżeli chodzi o kruczęta brojlery, muszą one podlegać kontroli przez opiekuna co najmniej 2 razy dziennie, ze zwróceniem szczególnej uwagi na wszelkie objawy wskazujące na obniżony poziom ich dobrostanu. Stosowanie się do tych przepisów jest stale i na każdym etapie hodowli drobiu kontrolowane przez służby weterynaryjne i Sanepid.
MIT
Kurczaki w chowie towarowym pozbawiane są snu.
FAKT
MIT
Drób chowany na fermach jest narażony na wysoki poziom stresu, co odbija się na jakości mięsa.
FAKT
MIT
W fermach hodowlanych kurczakom ucina się dzioby.
FAKT
MIT
Pasze stosowane w hodowli drobiu są „sztuczne”, niedopasowane do potrzeb zwierząt, tylko do produkcji przemysłowej
FAKT
MIT
Pasze stosowane w hodowli drobiu są „sztuczne”, niedopasowane do potrzeb zwierząt, tylko do produkcji przemysłowej
FAKT
MIT
W paszy dla kurczaków znajdują się szczątki pochodzenia zwierzęcego,
w tym szczątki innych kurczaków.
FAKT