KRD IG
21 czerwca 2023

OŚWIADCZENIE

W związku z opublikowaniem przez brytyjskie media materiału uderzającego w polską branżę drobiarską oraz podważającego bezpieczeństwo naszych produktów zdecydowanie potępiamy próby dyskredytowania jakości polskiego mięsa drobiowego.
Podkreślamy, że polskie mięso drobiowe było, jest i będzie bezpieczne. Zarówno warunki chowu, jak i produkcji są na każdym etapie pod stałym nadzorem państwowych instytucji, które przeprowadzają wiele procedur kontrolnych i dbają o to, żeby produkty były w pełni bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Z pełną stanowczością stwierdzamy, że mięso, które trafia do sprzedaży nie zawiera antybiotyków. Gwarantują to restrykcyjne przepisy prawa zarówno polskiego, jak i unijnego. Nad całością tego procesu czuwają lekarze weterynarii nadzorujący na co dzień stada oraz Inspekcja Weterynaryjna, która przeprowadza kontrole zwierząt i mięsa z nich pozyskiwanego.
Warto także pamiętać, że polscy hodowcy i producenci zobligowani są do przestrzegania restrykcyjnych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt, co oznacza między innymi, że w przypadku wystąpienia choroby mają obowiązek udzielenia zwierzętom pomocy. Leczenie zwierząt prowadzone jest wyłącznie przez lekarza weterynarii i tylko w przypadku pojawienia się objawów chorobowych w stadzie. Nie kwestionując prawa dziennikarzy do przeprowadzania śledztw zwracamy jednak uwagę na brak jego transparentności. Gdy oskarżana o rzekome nieprawidłowości firma zwróciła się o przesłanie wyników badań, na które powołują się dziennikarze, nie uzyskała takich informacji. Stawia to pod znakiem zapytania wiarygodność stawianych tez. 
Odnosimy wrażenie, że publikacje brytyjskich mediów, które dyskredytują jakość polskiego drobiu, są elementem nieuczciwej walki konkurencyjnej i mają na celu zakwestionowanie pozytywnego wizerunku tej branży oraz niesprawiedliwe postrzeganie podmiotów, które każdego dnia dbają o najwyższą jakość wytwarzanych produktów. Europejski konsument od wielu lat docenia nasz towar. To dlatego Polska jest czołowym producentem mięsa drobiowego w całej Unii Europejskiej, a ponad połowa krajowej produkcji trafia na eksport. Polscy producenci długo i ciężko pracowali na swoją pozycję i nigdy nie pozwoliliby sobie na zakwestionowanie renomy polskiego drobiu na globalnych rynkach.

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
29 marca 2024

WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania) pt.: „Składki do międzynarodow...

Czytaj
25 marca 2024

OŚWIADCZENIE Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej i Związku &...

Czytaj
15 marca 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „SKŁADKI DO M...

Czytaj
Ograniczenia importowe
7 marca 2024

Ograniczenia importowe...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „PROMOCJA POLSKIEGO DROBIU I JEGO PRZETWORÓW NA TARGACH ALIMENTARIA”
18 stycznia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
2 stycznia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU/ZADANIA: ,,PROMOCJA POLSKIEGO D...

Czytaj
18 grudnia 2023

ZAPROSZENIE do składania ofert na wybór agencji ewaluacyjnej dla uni...

Czytaj
20 października 2023

ZAPYTANIE OFERTOWE DOT. PROJEKTU: „EURSPO: Program promocyjny produk...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: