KRD IG
17 marca 2020

GIW – Zalecenia dla producentów żywności w związku z koronawirusem

Zalecenia Głównego Inspektoratu Weterynarii dla producentów żywności w związku z koronawirusem, do których przyłącza się także Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodacza.

Główny Inspektorat Weterynarii – Zalecenia dla producentów żywności w związku z koronawirusem

Zgodnie z informacją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) obecnie nie ma dowodu, że żywność jest źródłem lub jedną z dróg przenoszenia wirusa. Również dotychczasowe doświadczenia związane z występowaniem koronawirusów wskazują, że przenoszenie wirusów poprzez żywność nie występowało.
Najważniejsze zalecenia dla producentów żywności:
1. Przeanalizuj wewnętrzne procedury czyszczenia i dezynfekcji powierzchni roboczych, podłóg, maszyn, ale także innych powierzchni takich jak biurka i stoły oraz przedmiotów np. telefonów, klawiatur, i jeśli to wymagane zwiększ częstotliwość wykonywanych zabiegów oraz zmień środki dezynfekujące. Środki dezynfekcyjne stosuj zawsze zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Połóż nacisk na stosowanie ogólnych zasad higieny. Promuj regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników (również biurowych), kierowców, dostawców, serwisantów, kontrahentów i klientów. Upewnij się, że nie tylko pracownicy, ale też pozostałe osoby mające wstęp na teren zakładu mają dostęp do miej sc, W których mogą myć ręce. Zapewnij dozowniki ze środkiem dezynfekującym do rąk w widocznych miejscach w miejscu pracy. Upewnij się, że dozowniki te są regularnie napełniane.
3. Nałóż na pracowników obowiązek informowania o złym stanie zdrowia. Nie dopuszczaj do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają nawet łagodny kaszel albo gorączkę (37.3 C lub więcej). Dotyczy to również osób, które przyjmują leki zawierające substancje takie jak: paracetamol/acetaminophen, ibuprofen lub aspiryna, gdyż mogą one maskować objawy choroby. Możesz też zakupić termometry czołowe i dokonywać pomiaru temperatury na wejściu do zakładu, w tym w odniesieniu do kierowców firm zewnętrznych i osób z poza firmy.
4. Wprowadź politykę dotyczącą krajowych podróży służbowych. Główny Inspektor Sanitarny rekomenduje zaniechanie jakichkolwiek podróży! Od niedzieli 15 marca br. na 10 dni zawieszone zostały międzynarodowe pasażerskie połączenia lotnicze i kolejowe oraz wprowadzony został zakaz wjazdu do Polski dla cudzoziemców.
5. Przygotuj procedurę na wypadek kiedy któryś z pracowników zachoruje (uwzględnij możliwość odizolowania takiej osoby w oddzielnym pomieszczeniu, konieczność ograniczenia kontaktów takiej osoby z innymi pracownikami, sposób informowania Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podejrzeniu choroby).
6. Przygotuj plan w jaki sposób utrzymać działalność firmy, nawet jeśli znaczna liczba pracowników, kontrahentów i dostawców nie będzie mogła przyjść/przyjechać do twojego zakładu, czy to z powodu choroby czy też lokalnych ograniczeń w przemieszczaniu.
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego w formie Q&A https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/ można znaleźć dodatkowe informacje, w tym odpowiedzi na pytania:
– Czy wirus może przenosić się za pomocą żywności?
– Obróbka termiczna a koronawirus.
– Jak przenosi się SARS COV-2?
– Jakie działania może podjąć przedsiębiorca i pracownik branży spożywczej?
– Jakie działania powinien podjąć świadomy klient-konsument?
Pozostałe
Aktualności
Ograniczenia importowe
11 czerwca 2021

Ograniczenia importowe...

Czytaj
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
7 czerwca 2021

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
20 maja 2021

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „OCHRONA WIZER...

Czytaj
Wspólna deklaracja. Nie będziemy świętować pierwszej rocznicy strategii od pola do stołu bez kompleksowej oceny skutków!
20 maja 2021

Wspólna deklaracja. Nie będziemy ...

Czytaj
30 kwietnia 2021

„Stan i perspektywy polskiego sektora drobiarskiego w 2021 roku”...

Czytaj
Zaproszenie na spotkanie online „Stan i perspektywy polskiego sektora drobiarskiego w 2021 roku”- 29 kwietnia 2021 r.
28 kwietnia 2021

Zaproszenie na spotkanie online „...

Czytaj
28 kwietnia 2021

„Sytuacja polskiego sektora drobiarskiego związana z występowaniem...

Czytaj
6 kwietnia 2021

Kolejne ogniska grypy ptaków...

Czytaj
10 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu
2 kwietnia 2021

10 ognisk wysoce zjadliwej grypy pt...

Czytaj

Wyszukiwarka: