European poultry: a sustainable choice Europejski drób: zrównoważony wybór
“European poultry: a sustainable choice” is the slogan of EURSPO, a two-year promotion programme initiated by four national poultry associations CIPC (France), KRD-IG (Poland), BVH (Germany) and AVIANZA (Spain). Its main objective is to raise awareness of the sustainability of the European poultry sector and highlight its commitment to achieving the most sustainable and environmentally friendly agri-food system in the European Union, with a particular focus on reducing food waste. | „Europejski drób: zrównoważony wybór” to hasło EURSPO, nowego dwuletniego programu promocyjnego zainicjowanego przez cztery krajowe stowarzyszenia drobiarskie: CIPC (Francja), KRD-IG (Polska), BVH (Niemcy) i AVIANZA (Hiszpania). Jego głównym celem jest podniesienie świadomości na temat zrównoważonego rozwoju europejskiego sektora drobiarskiego i podkreślenie jego zaangażowania w osiągnięcie najbardziej zrównoważonego i przyjaznego dla środowiska systemu rolno-spożywczego w Unii Europejskiej, ze szczególnym naciskiem na ograniczenie marnotrawstwa żywności. |
Over the two years of the programme, European consumers are being invited to ‘make a sustainable choice’ and choose European poultry, as the sector strives for the best balance between the three pillars of sustainability: environmental, social and economic. | W ciągu dwóch lat trwania programu, europejscy konsumenci są zachęcani do „dokonania zrównoważonego wyboru” i wybrania europejskiego mięsa drobiowego, ponieważ sektor dąży do równowagi między trzema filarami zrównoważonego rozwoju: środowiskowym, społecznym i gospodarczym. |
Objectives: ● Raising awareness of the benefits of choosing EU products to promote a fair and sustainable food system – in particular informing consumers and professionals about the specific characteristics of European poultry meat in terms of environmental, social and economic sustainability. ● Debunking myths and increasing knowledge about the European poultry sector in terms of its production methods, food safety and quality, animal health and welfare and environmental protection. ● Increasing the competitiveness and consumption of European poultry products with a special focus on promoting less consumed poultry parts through dedicated initiatives and recipes. Raising awareness of food waste in households by educating consumers with tips and advice on buying, handling and storing poultry products and preparing tasty recipes, to limit waste. | Cele: ● Podnoszenie świadomości na temat korzyści płynących z wyboru produktów UE w celu promowania sprawiedliwego i zrównoważonego systemu żywnościowego w szczególności informowanie konsumentów i specjalistów o poszczególnych cechach europejskiego mięsa drobiowego pod względem zrównoważonego rozwoju środowiskowego, społecznego i gospodarczego. ● Obalanie mitów i poszerzanie wiedzy na temat europejskiego sektora drobiarskiego w zakresie metod produkcji, bezpieczeństwa i jakości żywności, zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz ochrony środowiska. ● Zwiększenie konkurencyjności i konsumpcji europejskich produktów drobiowych ze szczególnym naciskiem na promowanie rzadziej konsumowanych elementów mięsa drobiowego poprzez specjalne inicjatywy i przepisy kulinarne. Podnoszenie świadomości na temat marnowania żywności w gospodarstwach domowych poprzez edukowanie konsumentów za pomocą wskazówek i porad dotyczących kupowania, obchodzenia się i przechowywania produktów drobiowych oraz przygotowywania smacznych przepisów w celu ograniczenia marnotrawstwa. |
Target Groups: ● Young People: Individuals aged 18-35, including all genders, generally with basic to medium education and economic status. This group includes students and young professionals starting their careers. ● Family decision Makers: Adults aged 35-50 of all genders, usually with medium-high economic status and general education. They are often in advanced career stages, working as professionals or senior professionals. Key Opinion Leaders: Experts in their fields with high influence, good communication skills, and relevant content production. They address key issues like sustainability, enhancing their impact and relevance. | Grupy celowe: ● Młodzież – osoby w wieku 18-35 lat, z wykształceniem podstawowym lub średnim i statusem ekonomicznym. Grupa ta obejmuje studentów i młodych profesjonalistów rozpoczynających karierę zawodową. ● Osoby podejmujące decyzje zakupowe w gospodarstwach domowych – osoby w wieku 35-50 lat, zwykle o średnio-wysokim statusie ekonomicznym i ogólnym wykształceniu. Często znajdujące się na zaawansowanym etapie kariery, pracujące jako specjaliści lub starsi specjaliści. Kluczowi liderzy opinii – Eksperci w swoich dziedzinach, opiniotwórczy, z dobrymi umiejętnościami komunikacyjnymi oraz umiejętnością tworzenia treści merytorycznych. Zajmują się kluczowymi kwestiami społecznymi takimi jak m.in. zrównoważony rozwój. |
The promotion program aims to reach more than 13 million consumers through promotion activities, 600 million impressions via online ads, and over 1,200,000 people through news articles and press coverage. | Kampania promocyjna ma na celu dotarcie za pomocą działań promocyjnych do ponad 13 milionów konsumentów, wygenerowanie 600 milionów wyświetleń reklam online i dotarcie do ponad 1 200 000 osób za pośrednictwem artykułów prasowych i relacji prasowych. |
What does this program offer? ● Public Relations: Press releases and Press events ● Website and Social Media: Website, Social media platforms (Facebook, Instagram, Youtube and TikTok) ● Advertising: Online advertising, Influencer collaborations, Outdoors advertising and Print advertising ● Communication Tools: Promotional materials and promotional videos ● Events: University and school seminars, B2B events, B2C workshops, Restaurant Weeks, Fairs, and other types of events such as Poultry races, Chef at Home events, and TV collaborations ● Points of Sale | JAKI JEST ZAKRES DZIAŁAŃ PROMOCYJNYCH PROGRAMU? ● Public relations: komunikaty prasowe i wydarzenia prasowe. ● Strona internetowa i media społecznościowe: Facebook, Instagram, YouTube i TikTok. ● Reklama: reklama online, współpraca z influencerami, obecność w programach telewizyjnych m.in. cykl programów z Karolem Okrasą i telewizje śniadaniowe. ● Narzędzia komunikacji: materiały promocyjne i filmy promocyjne. Wydarzenia: wydarzenia branżowe m.in. targi (B2B), wydarzenia online, warsztaty dla konsumentów (B2C). |
Discover more on our website and social media: EN https://sustainablepoultry.eu/ FR https://volailledurable.eu/ PL https://zrownowazonydrob.eu/ DE https://nachhaltiges-gefluegel.eu/ ES https://carnesostenibledeave.eu/ |
TIKTOK | YOUTUBE | |||
FR | @volailledurable | Viande de volaille durable | n.a | n.a |
PL | @europejskidrob | Europejski Drób | https://www.tiktok.com/@europejski.drb | @EuropejskiDrob |
DE | @nachhaltigesgefluegel | Nachhaltiges Geflügelfleisch | n.a | n.a |
ES | @carnedeavesostenible | Carne de Ave sostenible | n.a | n.a |
PARTICIPATION ● CIPC – Comité Interprofessionnel du Poulet de Chair Country: France Web: https://www.volaille-francaise.fr/cipc/ | |
● KRD IG – National Poultry Council from Poland Country: Poland Web: https://krd-ig.pl/ | |
● BVH – Bundesverband bäuerlicher Hähnchenerzeuger e.V. Country: Germany Web: http://zdg-online.de/ | |
● AVIANZA – Spanish Interprofessional Poultry Meat Association Country: Spain Web: https://avianza.org/ |
CONTACT INFORMATION
Federica Chiarella
Project Coordinator
fc@avec-poultry.eu
Ana Martín del Moral (ATLAS MARKETING STUDIO)
Press Contact
internacional@atlasmarketingstudio.com
Sfinansowane ze środków Unii Europejskiej. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nieodpowiedzialności.
Wskazówki dotyczące zbilansowanej i zdrowej diety można znaleźć w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/