Akty prawne
Polska
Bezpieczeństwo żywności
Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Jakość żywności oraz normy handlowe
Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości hodowlanej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. 2-16 poz 1604)
Warunki hodowli i dobrostan drobiu
Farmacja weterynaryjna i pozostałości leków
Ustawa z dnia 6 września 2001 r. Prawo farmaceutyczne
Produkcja ekologiczna
Choroby zakaźne drobiu
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochrnie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, odpady, utylizacja, ochrona środowiska
Ustawa z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach
Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska
Inne
Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej
Ustawa z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu
Ustawa z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych
Unia Europejska
Bezpieczeństwo żywności
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/ 608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/) – Dz. Urz. UE L nr 95 z 7.04.2017 r. str. 1-148. 496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych).