W odpowiedzi na narastający problem dezinformacji dotyczącej mięsa drobiowego, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza wspiera działania mające na celu rzetelne informowanie społeczeństwa oraz przeciwdziałanie rozpowszechnianiu fałszywych treści.
Jednym z kluczowych elementów tych działań jest projekt informacyjno-edukacyjny #StopDezinformacjiŻywnościowej, wspierany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który obejmuje całą branżę rolno-spożywczą. Inicjatywa łączy organizacje z sektora rolnictwa, produkcji i nauki, promując faktyczne informacje o żywności i jej produkcji. Prowadzony jest za pośrednictwem dedykowanej strony internetowej: 👉stopdezinformacjizywnosciowej.pl
Cele i założenia akcji:

Edukacja społeczeństwa – publikacja artykułów wyjaśniających mechanizmy dezinformacji oraz obalających najczęstsze mity dotyczące drobiu, produkcji mięsa drobiowego oraz całego sektora rolno-spożywczego.

Promowanie świadomego odbioru informacji – zachęcanie do krytycznego podejścia do treści pojawiających się w internecie, mediach społecznościowych oraz w przestrzeni publicznej.

Możliwość zgłaszania nieprawdziwych treści – udostępnienie kanałów umożliwiających przesyłanie przykładów potencjalnej dezinformacji przez użytkowników.

Współpraca z mediami – wspieranie redakcji i dziennikarzy w procesie weryfikacji informacji, udostępnianie materiałów eksperckich oraz konsultacyjnych.
Świadome społeczeństwo to najlepsza obrona przed dezinformacją. Dlatego edukacja i dostęp do rzetelnych źródeł są kluczowe.
Obserwuj świadomie. Edukuj siebie i innych. Reaguj.
Dowiedz się więcej na stronie