Ognisko HPAI nr 20 w 2021 r. zostało stwierdzone w gospodarstwie niekomercyjnym utrzymującym 260 sztuk drobiu ( gęsi, kaczki, kury ). Gospodarstwo zlokalizowane jest w miejscowości Złotnik, w gminie Żary, powiat żarski, woj. lubuskie.
Ognisko HPAI nr 21 w 2021 r. zostało stwierdzone w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 10 677 kur niosek. Gospodarstwo zlokalizowane jest w miejscowości Kiełpiny, w gminie Siedlec, powiat wolsztyński, woj. wielkopolskie. Ognisko to zostało stwierdzone w związku z działaniami Inspekcji Weterynaryjnej w obszarze zapowietrzonym w gospodarstwach uznanych za kontaktowe do wykrytych w miejscowości Kiełpiny dwóch poprzednich ognisk HPAI, tj. nr 8 i nr 19 w 2021 r. Drób w gospodarstwie został zabity 9 lutego 2021 r.
W gospodarstwach, w których stwierdzono chorobę, zostały wdrożone wszelkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia HPAI, określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków. Wokół ognisk choroby w promieniu 10 km zostały wyznaczone obszary zapowietrzone i zagrożone.
KRD-IG patronem merytorycznym WorldFood Poland 2025
XI edycja WorldFood Poland 2025 – odkryj przyszłość branży spożywczej i HoReCa! W dniach 8-10...