Strona www.dobrydrob.pl – czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o drobiu
Odwiedzający www.dobrydrob.pl mogą zweryfikować lub poszerzyć swoją wiedzę na temat drobiu, dowiadując się m. in. jakie wymogi bezpieczeństwa musi spełniać mięso dopuszczone do spożycia. Na stronie zamieszczono też krótką animację rozprawiającą się z głównymi mitami krążącymi wokół mięsa drobiowego, takimi jak fałszywe przekonania dotyczące stosowania hormonów i antybiotyków w procesie chowu. Dobrydrob.pl to też miejsce, w którym można znaleźć zalecenia dietetyczne, także dla osób mających szczególne potrzeby żywieniowe, a więc sportowców, dzieci i kobiet w ciąży.
Wszystkich świadomych konsumentów z pewnością ucieszy też fakt, że ważne i przydatne na co dzień informacje dotyczące drobiu zostały zebrane w jednym miejscu i pochodzą z pewnego źródła. Wśród ekspertów, z których wiedzy i doświadczenia korzystano przy tworzeniu materiałów na stronę są: prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk – kierownik Zakładu Chorób Ptaków w Katedrze Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej Wydziału Medycyny Weterynaryjnej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Aleksandra Porada – ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii, Czesław Brzozowski – ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG) ds. produkcji drobiarskiej, Leszek Lemke – przewodniczący Komisji ds. bezpieczeństwa żywności, weterynarii i przetwórstwa mięsa drobiowego KRD-IG oraz Izabela Topolska – ekspert ds. jakości KRD-IG i dyrektor – pełnomocnik ds. jakości Indykpol S.A.
W gronie ekspertów zaproszonych do współpracy znalazła się również dietetyczka i znana mama – Anna Jelonek, która z naukowego punktu widzenia wyjaśnia czytelnikom znaczenie drobiu w diecie – „Mięso drobiowe stanowi źródło witamin z grupy B: niacyny, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz kwasu pantotenowego (czyli koenzymu A), który bierze udział w przemianach metabolicznych w organizmie. (…) Włączenie drobiu do diety jest polecane głównie z uwagi na zawartość pełnowartościowego białka i niską wartość energetyczną, co przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała oraz wspomaga odchudzanie. Wynika to z faktu, iż białko wydłuża poczucie sytości i hamuje apetyt.”
Tworząc stronę dobrydrob.pl KRD-IG zadbała również o potrzeby amatorów gotowania, którzy z pewnością znajdą dla siebie wiele inspiracji w zakładce ‘Przepisy’. Każdy może dowiedzieć się tutaj jak przyrządzić drób w wersji tradycyjnej, bardziej egzotycznej lub w wariancie na specjalne okazje. Swoimi pomysłami na dania z drobiu dla całej rodziny podzieliła się także aktorka Małgorzata Ostrowska – Królikowska, która przyznaje, że sama często przyrządza dania z drobiu – „Jako mama chętnie sięgam po drób – łatwo i szybko się go przyrządza i dostarcza nam tak potrzebnego pełnowartościowego białka oraz witamin i składników mineralnych. W naszym domu największą popularnością cieszą się dania z kurczaka oraz indyka, przyrządzane na wiele sposobów, jednak podczas wyjątkowych okazji i uroczystych obiadów rodzinnych decydujemy się na potrawy z gęsiny i kaczki. Preferencje członków rodziny są różne, ale zasada jedna – ma być zdrowo i smacznie. Wybór drobiu jest w tym wypadku naturalny – niskokaloryczne i lekkostrawne mięso, może być podawane już od 6 miesiąca życia malucha, dietetycy zalecają jego spożywanie w każdym wieku. Potwierdza to wielu moich znajomych, którzy sięgają po mięso drobiowe nawet kilka razy w tygodniu.”
Wszystkich, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o mięsie drobiowym i jego zastosowaniu w diecie, zapraszamy na www.dobrydrob.pl. Strona powstała w ramach projektu ochrony wizerunku polskiej branży drobiarskiej, za realizację którego odpowiedzialna jest agencja Public Relations Partner of Promotion.
Kontakt dla mediów:
Magdalena Bajer
Partner of Promotion
m.bajer@partnersi.com.pl
22 858 74 58 wew. 84
KRAJOWA RADA DROBIARSTWA – IZBA GOSPODARCZA
WIODĄCA ORGANIZACJA SEKTORA DROBIARSKIEGO W POLSCE
Działa nieprzerwanie od ponad 25 lat i zrzesza blisko 70 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.
Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.
Ponadto na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i rejestrów mieszańców drobiu.