KRD IG
15 grudnia 2016

Europejski Drób na Targach SIAL Middle East 2016

W pierwszej dekadzie grudnia 2016 r. delegacja ekspertów i producentów drobiu z Europy wzięła udział w jednych z najważniejszych targów spożywczych w regionie Zatoki Perskiej – SIAL Middle East w Abu Dhabi.

Jest to obecnie najszybciej rozwijające się wydarzenie targowe branży spożywczej w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Targi te stanowią miejsce spotkań dostawców żywności z całego świata z odbiorcami pochodzącymi przede wszystkim z krajów Zatoki Perskiej, dając szansę promocji i zwiększenia rozpoznawalności europejskiego drobiu i systemu produkcji QAFP wśród potencjalnych klientów, zbudowania relacji i wymiany doświadczeń z partnerami zainteresowanymi współpracą handlową.

W dniu poprzedzającym targi odbyło się seminarium skierowane do przedstawicieli biznesu Zjednoczonych Emiratów Arabskich – importerów, dystrybutorów i przetwórców drobiu. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać wystąpienia Pana Radcy Sebastiana Stępnickiego – Kierownika Wydziału Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Abu Dhabi. W swoim przemówieniu Pan Radca zwrócił szczególną uwagę na wieloletnią tradycję hodowli drobiu w Polsce i  rosnącą światową popularność polskiego drobiu, cenionego za jakość, smak i szeroką, przystępną ceowo ofertę, wysyłanego już do ponad 80 krajów na świecie. Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Łukasz Dominiak w wygłoszonej w Abu Dhabi prezentacji podkreślił jak znaczącą rolę odgrywają kraje Zatoki Perskiej w strukturze eksportu drobiu z Europy i jak znaczący potencjał reprezentuje w tym zakresie Polska. Prezentacja dr Aleksandry Porady, Lekarza Weterynarii i eksperta Programu, skoncentrowana była na informacjach dotyczących zabezpieczenia wysokiej jakości produkcji drobiarskiej i bezpieczeństwa zdrowotnego drobiu w Europie. Pani Doktor podkreśliła znaczenie systemów jakości, w tym systemu Quality Assurance for Food Products (QAFP) dla zapewnienia nie tylko bezpieczeństwa, ale także odpowiednich walorów smakowych i struktury mięsa drobiowego.

W czasie 3 dni targowych: 5-7 grudnia 2016 r. reprezentanci producentów oraz eksperci Programu odbyli szereg spotkań o charakterze biznesowym z potencjalnymi lokalnymi odbiorcami drobiu, w tym mięsa produkowanego w systemie jakości QAFP. Doszło także do spotkania z przedstawicielem ESMA (Emirates Authority for Standarisation and Metrology), dzięki któremu producenci zdobyli szerszą wiedzę nt. stosowania zasad halal podczas procesu produkcji drobiu. Spotkania odbywały się na stoisku Programu „Europejski drób” o powierzchni 72 m. kw., gdzie jednocześnie Goście mieli okazję wziąć udział w pokazach kulinarnych i degustacji dań przygotowanych na sposób europejski przez znakomitych kucharzy pod przewodnictwem szefa kuchni Artura Moroza.

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
Branżowe targi hodowli drobiu i produkcji jaj Poultry Tech2024
30 października 2024

Branżowe targi hodowli drobiu i pr...

Czytaj
4 października 2024

OŚWIADCZENIE KRAJOWEJ RADY DROBIARSTWA – IZBY GOSPODARCZEJ w zw...

Czytaj
WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania) pt. „Ochrona wizerunku polskiego sektora drobiarskiego na rynku krajowym” wraz z przeprowadzeniem przez niezależny podmiot badania efektywności projektu (zadania)
27 sierpnia 2024

WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania)...

Czytaj
Zapytanie ofertowe dot. projektu: „Ochrona wizerunku polskiego sektora drobiarskiego na rynku krajowym” wraz z przeprowadzeniem przez niezależny podmiot badania efektywności projektu (zadania)
5 sierpnia 2024

Zapytanie ofertowe dot. projektu: ...

Czytaj
25 czerwca 2024

Zawiadomienie...

Czytaj
20 czerwca 2024

OŚWIADCZENIE w ramach pojawiających się w przestrzeni publicznej ma...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT. „KAMPANIA PROMOCYJNA MIĘSA INDYCZEGO NA RYNKU KRAJOWYM’’ WRAZ Z PRZEPROWADZENIEM PRZEZ NIEZALEŻNY PODMIOT BADANIA EFEKTYWNOŚCI PROJEKTU (ZADANIA)
19 czerwca 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: