KRD IG
12 maja 2017
Unijna branża przetwórstwa mięsa i drobiu na szczycie w Sopocie
Zakończyło się 59-te Zgromadzenie Ogólne międzynarodowej organizacji CLITRAVI (Unijne Stowarzyszenie Przetwórców Mięsa i Drobiu). W trakcie trzech dni spotkań przedstawiciele stowarzyszeń mięsnych oraz drobiarskich z całej Wspólnoty dyskutowali na temat sytuacji branży w ujęciu unijnym, ale także globalnym. Omawiane były m.in. tematy związane z jakością i bezpieczeństwem żywności oraz zrównoważonym rozwojem.

CLITRAVI to międzynarodowe stowarzyszenie, skupiające 28 krajowych organizacji branży mięsnej i drobiarskiej z państw Unii Europejskiej. Wśród nich znajduje się Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zrzeszającą polskich hodowców, producentów i przetwórców drobiu, będąca największym reprezentantem tego sektora w Polsce, chroniącym jego interesy również w Unii Europejskiej i na świecie.

Co roku każda z krajowych organizacji zrzeszonych w ramach CLITRAVI gości przedstawicieli innych państw w swoim kraju. W tym roku wydarzenie miało miejsce w Polsce w dniach 10-12 maja, pod egidą KRD-IG. Cała konferencja poświęcona była zagadnieniom dotyczącym branży przetwórstwa mięsa i drobiu na rynku wspólnotowym, a także jej przyszłości w ujęciu globalnym. Jednakże wymiana wiedzy i doświadczeń dotyczących sektora żywnościowego nie jest jedyną rolą corocznych spotkań członków stowarzyszenia. Bardzo istotny punkt to rozwijanie idei Unii Europejskiej, rozumiane jako pogłębianie relacji wśród członków Wspólnoty oraz zacieśnianie więzi między przedstawicielami krajów unijnych, m.in. poprzez przybliżanie historii, kultury i dziedzictwa narodowego poszczególnych państw. Dlatego też poza seminariami i spotkaniami roboczymi uczestnicy mieli okazję zwiedzić Europejskie Centrum Solidarności.

„Czujemy się zaszczyceni, że powierzono naszej Izbie organizację jednego z najważniejszych spotkań przedstawicieli branży przetwórstwa mięsa i drobiu w Unii Europejskiej. W ciągu tych kilku dni mieliśmy okazję dyskutować o sytuacji tego sektora w kontekście wyzwań cywilizacyjnych takich jak: jakości i bezpieczeństwa żywności, dystrybucji w ujęciu globalnym, a także poszanowania środowiska przy równoległym rozwoju zintensyfikowanej produkcji surowców” – poinformował Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

W gronie gości konferencji znaleźli się przedstawiciele sektora przetwórstwa mięsa i drobiu praktycznie ze wszystkich krajów Wspólnoty, a także urzędnicy unijni. Wśród nich reprezentanci Komisji Europejskiej: Dr. Sabine Jülicher – Dyrektor ds. Bezpieczeństwa i Innowacji w obszarze Żywności i Paszy w DG SANTÉ, która podczas swojego wystąpienia omówiła zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności oraz Rudolf Mögele – Zastępca Dyrektora Generalnego DG AGRI, który przedstawił obecną sytuację na rynku mięsa wieprzowego, wołowego i drobiu w UE i pochylił się nad jego przyszłością.

Głównym kierunkiem działań naszej organizacji jest spełnianie potrzeb konsumentów i dostosowywanie standardów produkcji. W tym kontekście kluczowe są dla nas trzy rzeczy: jakość, jakość i jeszcze raz jakość. Mam na myśli zarówno finalną jakość struktury smakowej produktów, ale również wszystkie składowe, czyli jakość hodowli i produkcji, jakość opakowań, tak aby ich rozkład był jak najmniej szkodliwy dla środowiska, a także wysoka jakość wartości odżywczych. Jako instytucja unijna analizujemy potrzeby każdego kraju w ujęciu wspólnotowym, co daje nam zdecydowanie większą siłę przebicia m.in. przy wpływaniu na regulacje prawne. Naszą misją jest obrona i promocja interesów przemysłu mięsnego i drobiowego w całej Unii Europejskiej” – podsumował spotkanie Robert Volut, Prezes CLITRAVI.

 

Kontakt dla mediów:

Magdalena Bajer
Partner of Promotion
m.bajer@partnersi.com.pl
22 858 74 58 wew. 84

 

 

KRAJOWA RADA DROBIARSTWA – IZBA GOSPODARCZA

WIODĄCA ORGANIZACJA SEKTORA DROBIARSKIEGO W POLSCE

 

Działa nieprzerwanie od ponad 25 lat i zrzesza blisko 70 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie. KRG-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną z sektorem drobiarskim.

Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.

Ponadto na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i rejestrów mieszańców drobiu.

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie września 2024
31 października 2024

Indyk ma wiele do dania – pod...

Czytaj
Branżowe targi hodowli drobiu i produkcji jaj Poultry Tech2024
30 października 2024

Branżowe targi hodowli drobiu i pr...

Czytaj
4 października 2024

OŚWIADCZENIE KRAJOWEJ RADY DROBIARSTWA – IZBY GOSPODARCZEJ w zw...

Czytaj
WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania) pt. „Ochrona wizerunku polskiego sektora drobiarskiego na rynku krajowym” wraz z przeprowadzeniem przez niezależny podmiot badania efektywności projektu (zadania)
27 sierpnia 2024

WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania)...

Czytaj
Zapytanie ofertowe dot. projektu: „Ochrona wizerunku polskiego sektora drobiarskiego na rynku krajowym” wraz z przeprowadzeniem przez niezależny podmiot badania efektywności projektu (zadania)
5 sierpnia 2024

Zapytanie ofertowe dot. projektu: ...

Czytaj
25 czerwca 2024

Zawiadomienie...

Czytaj
20 czerwca 2024

OŚWIADCZENIE w ramach pojawiających się w przestrzeni publicznej ma...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT. „KAMPANIA PROMOCYJNA MIĘSA INDYCZEGO NA RYNKU KRAJOWYM’’ WRAZ Z PRZEPROWADZENIEM PRZEZ NIEZALEŻNY PODMIOT BADANIA EFEKTYWNOŚCI PROJEKTU (ZADANIA)
19 czerwca 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: