kalendarzWitaj dziś jest sobota, 21 września 2019 r.   Imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2770422 osób

Aktualności branżowe

2016-08-04 Wpływ Brexitu na polską branżę drobiarską

Obecnie trudno jest przewidzieć skutki wyjścia Wielkiej Brytanii ze struktur Unii Europejskiej dla polskiej branży drobiarskiej, zarówno w najbliższej perspektywie, jak i na przestrzeni kilku kolejnych lat. Efekty „secesji” będziemy mogli oszacować dopiero po ustaleniu przez obie strony zasad wzajemnych relacji. Nasz kraj, jako jeden z wiodących eksporterów żywności musi dołożyć wszelkich starań, aby relacje między Polską a Wielką Brytanią były jak najlepsze. W ubiegłym roku rodzimi eksporterzy reprezentujący sektor rolno-spożywczy wysłali do Wielkiej Brytanie towary o łącznej wartości ponad 2 mld euro, z czego prawie 325 mln euro stanowiło mięso drobiowego i jego przetwory. Poziom eksportu drobiu z Polski do Wielkiej Brytanii w 2015 roku przekroczył ponad 105 tys. ton i stanowił ok. 8% udziału w całkowitej Sprzedaży tego gatunku mięsa poza granice kraju. Wielka Brytania jest, zaraz po Niemczech, drugim największym rynkiem zbytu dla naszego mięsa. Dlatego też nawet, jeśli wprowadzony zostałby głęboki podział pomiędzy Wielką Brytania a UE, skutkujący m.in. powstaniem barier w obrocie handlowym między stronami, to musimy podjąć konieczne działania zarówno na poziomie administracji krajowej jak i sektora drobiarskiego, aby rynek pozostał jednym z głównych kierunków eksportu polskiego drobiu – komentuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń