kalendarzWitaj dziś jest piątek, 03 lipca 2020 r.   Imieniny: Anatola, Jacka, Mirosławy dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
3138055 osób

Aktualności branżowe

2015-10-09 Warsztaty dla blogerów kulinarnych

W dniu 5 października 2015 roku w odbyły się niecodzienne warsztaty dla blogerów kulinarnych, zorganizowane przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą w ramach projektu popularyzującego mięso z kaczki, finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Na tych wyjątkowych warsztatach mieliśmy okazję gościć wyśmienitego francuskiego szefa kuchni Bernarda Charreta, właściciela restauracji les Chandelles Gourmandes w Larçay koło Tours we Francji. Bernard jest aktywnym działaczem ruchu Slow Food, w swojej restauracji używa lokalnych produktów, z których każdy jest szczegółowo opisany imieniem i nazwiskiem producenta i nazwą jego farmy. W jego kuchni króluje wyśmienity lokalny drób, słynne tureńskie sery, ryby łowione w Loarze i zapomniane odmiany warzyw. Gość z Francji zaprezentował jak przyrządzić tradycyjną, francuską potrawę z kaczki, według 19-wiecznej receptury, o tajemniczo brzmiącej nazwie „Canard a la presse”.

Oprócz Mistrza Bernarda Charreta na warsztatach gościliśmy szefa kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie – Pana Philipe’a Abrahama oraz profesora Jarosława Dumanowskiego, niekwestionowanego autorytetu w dziedzinie polskiej tradycji kulinarnej.

Moderatorem warsztatów był Artur Moroz, szef kuchni i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie, szczególnie ceniący sobie szlachetne odmiany drobiu – kaczkę i gęsinę, w których przyrządzaniu osiągnął absolutne mistrzostwo.

Zaproszeni blogerzy całymi garściami czerpali z doświadczenia wszystkich trzech szefów kuchni oraz wiedzy profesora Dumanowskiego, podziwiając tradycyjny francuski sposób przygotowania kaczki z pomocą zagadkowego urządzenia „presse de canard”, dzięki któremu sos do idealnie przyrządzonej kaczki zyskuje królewski smak. Degustacja przygotowanych przez blogerów pod okiem mistrzów potraw na długo pozostanie nam w pamięci!

Wszystkim Gościom serdecznie dziękujemy za uczestnictwo.

Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń