kalendarzWitaj dziś jest sobota, 28 marca 2020 r.   Imieniny: Anieli, Kasrota, Soni dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2996956 osób

Aktualności branżowe

2015-08-25 TURNIEJ KULINARNY PODCZAS SIERPNIOWEGO FESTIWALU SMAKU W GRUCZNIE

Podczas największego w Polsce Festiwalu Smaku w Grucznie, w dniach 22 i 23 sierpnia miała miejsce promocja mięsa kaczego w ramach kampanii realizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą.  Głównymi wydarzeniami tej promocji były prezentacje i degustacje potraw z kaczki, przygotowane przez Artura Moroza, kucharza i restauratora z Sopotu oraz gościa specjalnego, Grzegorza Łapanowskiego, promotora kulinarnego, autora programów i książek kulinarnych.

Pierwszego dnia nasi moderatorzy skupili się na potrawach z kaczki w polskiej kuchni, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych; drugiego zaprosili na kulinarną podróż po świecie, prezentując egzotyczne smaki kaczki, charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Obu pokazom, które cieszyły się wielkim zainteresowaniem, towarzyszyła degustacja pysznej polskiej kaczki, która wybornie smakuje zarówno przyrządzona według przepisów polskiej kuchni, jak i kuchni świata.

Kaczką częstowaliśmy również członków jury turnieju nalewek, który tradycyjnie jest przeprowadzany na Festiwalu Smaku w Grucznie, a także uczestników konferencji międzynarodowej pod nazwą "Jedzenie, tradycja, historia. Doświadczenia i perspektywy rejestracji dziedzictwa żywieniowego na liście UNESCO". Było to wydarzenie towarzyszące Festiwalowi Smaku w Grucznie.

Kampania promująca mięso kacze jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
 

Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń