kalendarzWitaj dziś jest poniedziałek, 23 października 2017 r.   Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2083988 osób

Aktualności branżowe

2017-03-28 Szansa na ponowne otwarcie rynku japońskiego na polski drób

Główny Lekarz Weterynarii podjął rozmowy z właściwymi władzami Japonii dotyczące uzgodnienia ze stroną japońską możliwości eksportu produktów z mięsa drobiowego poddanych obróbce cieplnej. Działanie to zostało zainicjowane przez Krajowa Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą.

W związku z wystąpieniem ognisk grypy ptaków u drobiu w Polsce, Japonia zamknęła swój rynek na drób pochodzący z naszego kraju. Na szczęście, dzięki interwencji KRD-IG, japońskie służby weterynaryjne przekazały właśnie informację, że po oficjalnym wystąpieniu przez Głównego Lekarza Weterynarii z wnioskiem i rozpoczęcie negocjacji, strona japońska przedstawi projekt wymogów w zakresie eksportu. Obecnie trwa proces przekazywania deklaracji ze strony zakładów drobiarskich zainteresowanych nabyciem takich uprawnień.
Od momentu odnotowania pierwszego przypadku grypy ptaków w Polsce, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza prowadzi intensywne, wielotorowe działania w tym zakresie zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej. Istotnym elementem jest podejmowanie kroków w kontekście ponownego nawiązania relacji handlowych z krajami trzecimi, które zamknęły swoje rynki na polski drób. Jednym z ostatnich sukcesów KRD-IG było przywrócenie możliwości eksportu polskiego puchu i pierza na rynek Japonii i Tajwanu.
 
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń