kalendarzWitaj dziś jest sobota, 28 marca 2020 r.   Imieniny: Anieli, Kasrota, Soni dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2996943 osób

Aktualności branżowe

2015-08-08 Sytuacja na rynku mięsa drobiowego w Polsce i UE

Według danych GUS na dzień 31.07.2015r. zakłady przemysłu drobiarskiego w Polsce wytworzyły w 2014 roku 2.199,0 tys. ton mięsa drobiowego, tj. o 156,7 tys. ton więcej niż w 2013 roku (2.042,3 tys. ton). W okresie I półrocza 2015 roku zakłady zatrudniające powyżej 49 pracowników wyprodukowały około 1.049 tys. ton mięsa drobiowego tj. o 106 tys. ton więcej niż przed rokiem w analogicznym okresie (+9,8%). Produkcja mięsa drobiowego w okresie ostatnich piętnastu lat wzrosła z 619,4 tys. ton do 2.199,0 tys. ton (+255,0%).

Eksport mięsa drobiowego (kod CN 0207) w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2015 roku wyniósł 323.560 ton tj. o 14,3% więcej niż w analogicznym okresie roku 2014. O 1,1% wzrósł import mięsa drobiowego (kod CN 0207) do poziomu 9.846 ton.

Średnia cena skupu kurcząt w 2014 roku wyniosła 3,68 (PLN/kg). W czerwcu 2015 roku odnotowano cenę 3,59 (PLN/kg) tj. wzrost o 4,1% w porównaniu do poprzedniego miesiąca br. Na rynku kurcząt relacja cen żywiec/pasza kształtowała się w maju 2015 roku na poziomie 2,72:1 (Rynek rolny 7/8.2015).

Średnia cena skupu dla indyków za rok 2014 wyniosła 5,69 (PLN/kg), z kolei w czerwcu br. cena ta osiągnęła wartość 5,83. Relacja cen żywiec/pasza kształtowała się na rynku indyków w maju 2015 roku na poziomie 4,45:1 (Rynek drobiu 7/8.2015).

Średnie ceny sprzedaży kurcząt (typ brojler, PLN/kg) za rok 2014 wyniosły 5,75, a w czerwcu br. 5,79 (PLN/kg). Natomiast dla indyków (typ brojler) średnie ceny sprzedaży w ub.r. wyniosły 8,90, a w czerwcu 2015 roku odnotowano wartość 8,91 (PLN/kg).

 W krajach UE najwyższe ceny sprzedaży mięsa z kurczaka (tuszka kurczaka 65%) na dzień 27.07.2015 roku odnotowano w Niemczech – 262,0 oraz na Cyprze – 254,99 (euro/100kg), najniższe ceny wykazano w Polsce – 144,55 oraz na Węgrzech – 148,38 (euro/100kg).    

Opracowanie: KRD-IG, Dział Hodowli i Oceny Drobiu na podstawie danych GUS, MRiRW, IERiGŻ oraz Komisji Europejskiej na dzień 08.08.2015 roku

Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń