kalendarzWitaj dziś jest piątek, 05 czerwca 2020 r.   Imieniny: Bonifacego, Kiry, Waltera dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
3108820 osób

Aktualności branżowe

2014-08-12 Produkcja mięsa drobiowego w 2013 roku wyniosła 2.042 tysiące ton i była o 5,7% wyższa niż w 2012 roku

Według danych GUS na dzień 31.07.2014 r. zakłady przemysłu drobiarskiego wytworzyły w 2013 roku 2.042 tysiące ton mięsa drobiowego, tj. o 111 tys. ton więcej niż w roku 2012 (+5,7%) oraz o 336,3 tys. ton więcej niż w roku 2011 (+19,7%). W pierwszym półroczu 2014 roku zakłady wytworzyły około 943 tys. ton mięsa drobiowego, tj. o 47 tys. ton więcej niż przed rokiem w analogicznym okresie (+5,2%). W czerwcu br. wyprodukowano 145 tys. ton tj. o 0,7% mniej niż w czerwcu 2013 roku.

Eksport mięsa drobiowego (kod CN 0207) w roku 2013 wyniósł 582.586 ton o wartości 4.626.941 tys. PLN. W pierwszym półroczu br. eksport wyniósł 323.240 ton o wartości 2.542.790 tys. PLN.

Import mięsa drobiowego (kod CN 0207) wyniósł w 2013 roku 37.365 ton o wartości 170.092 tys. PLN. Import mięsa drobiowego w pierwszym półroczu br. wyniósł 16.449 ton o wartości 96.060 tys. PLN.

Średnia cena skupu kurcząt w 2013 roku wyniosła 3,88 (PLN/kg) i była o 1,04% wyższa niż średnia za rok 2012. W lipcu 2014 roku odnotowano cenę 3,89 (PLN/kg), tj. wzrost o 1,0% w porównaniu do poprzedniego miesiąca br.  Na rynku kurcząt relacja cen żywiec/pasza kształtowała się w maju br. na poziomie 2,69:1 (Dybowski, Rynek Rolny, 7-8/2014). Średnia cena skupu dla indyków za rok 2013 wyniosła 5,88 (PLN/kg) i była o 8,28% wyższa niż średnia za rok 2012. Ceny skupu w lipcu 2014 roku dla indyków rzeźnych wyniosły 5,88 tj. o 1,0% mniej niż w maju br. Relacja cen żywiec/pasza kształtowała się na rynku indyków w maju br. na poziomie 4,06:1 (Dybowski, Rynek Rolny, 7-8/2014).

Średnie ceny sprzedaży kurcząt brojlerów za rok 2013 wyniosły 5,91 PLN/kg, w porównaniu do średniej za rok 2012 - wzrosły o 1,54%. Natomiast dla młodych indyków rzeźnych odnotowano wzrost cen sprzedaży o 1,58% w porównaniu do średniej za 2012 rok (8,96 PLN/kg w 2013 r.). Ceny sprzedaży kurcząt i indyków w lipcu 2014 osiągnęły wartość 6,06 oraz 8,81 (PLN/kg), w porównaniu do czerwca br. ceny sprzedaży kurcząt spadły o 0,3%, a indyków o 1,9%.

W krajach UE najwyższe ceny sprzedaży mięsa z kurczaka (tuszka kurczaka 65%) na dzień 21.07.2014 roku odnotowano w Niemczech - 268,00 i Finlandii - 265,95 oraz na Cyprze - 258,28 (euro/100kg), najniższe ceny wykazano w Polsce -148,82 oraz na Łotwie i Węgrzech: 149,48 oraz 161,47 (euro/100kg). Porównując średnie ceny sprzedaży mięsa z kurczaka w lipcu 2014 roku w UE oraz Polsce nadal zauważamy dużo wyższą wartość dla średniej wszystkich krajów UE -  190,11, gdy dla Polski  cena ta osiąga wartość 145,79 tj. mniej o 23,32% od średniej unijnej.   

 

Źródło: Opracowanie KRD-IG na podstawie danych GUS, MRiRW, IERiGŻ oraz Komisji Europejskiej

Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń