kalendarzWitaj dziś jest sobota, 21 lipca 2018 r.   Imieniny: Danieli, Wawrzyńca, Wiktora dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2361773 osób

Aktualności branżowe

2018-06-26 Polska Branża Drobiarska w obliczu nowych wyzwań
15 czerwca 2018 podczas konferencji pn. „Polska Branża Drobiarska w obliczu nowych wyzwań” zorganizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, wiodący europejscy eksperci zajmujący się sektorem drobiarskim przeanalizowali możliwe kierunki rozwoju branży, mając na względzie konieczność podnoszenia standardów produkcji kurcząt brojlerów. Kluczowymi tematami były m.in. alternatywne systemy chowu drobiu w Polsce i Unii Europejskiej oraz budowanie świadomości społecznej w kontekście coraz wyższych wymagań konsumentów.
 
W konferencji udział wzięli liderzy branży drobiarskiej z kraju i zagranicy, w tym m.in. Philip Wilkinson, dyrektor brytyjskiej rady Red Tractor oraz British Poultry Council, dr Dirk Höppner, szef wydziału w niemieckim stowarzyszeniu drobiarskim BVG, Mark den Hartog, zastępca sekretarza generalnego holenderskiej organizacji drobiarskiej NEPLUVI oraz dr hab. Monika Michalczuk, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW). W organizację wydarzenia zaangażował się m.in. Wydział Nauk o Zwierzętach SGGW. Partnerem instytucjonalnym spotkania było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii. Partnerem merytorycznym było Forum Odpowiedzialnego Biznesu.
 
Zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo produkcji oraz rozszerzanie oferty w odpowiedzi na ewoluujące oczekiwania konsumentów należą do najbardziej aktualnych obszarów, nad którymi powinna pochylić się branża. Równolegle musimy wspierać dalszy rozwój eksportu. Polski drób jest ceniony za granicą i ma szansę podbijać kolejne rynki. Perspektywicznymi kierunkami zbytu, poza kluczowymi rynkami, o które trwa obecnie batalia, tj. Chiny i RPA, są m.in. Indie czy Japonia. Należy też nieustannie pracować nad wzmocnieniem rozpoznawalności marki polskiego drobiu – podsumował wydarzenie Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.
 
Zrównoważony rozwój stawia przed każdą branżą nowe wyzwania, ale daje też nowe możliwości. Jest oczywiste, że branża drobiarska powinna zwiększać wydajność i dbać o zyskowność produkcji, ale wśród swoich celów musi widzieć też zapewnianie bezpiecznych, pożywnych artykułów spożywczych, produkowanych bez szkody dla środowiska i jego bioróżnorodności, w tym dobrostanu zwierząt, oraz z zapewnieniem godnych i bezpiecznych warunków pracy. Te elementy można połączyć z korzyścią dla firmy, jej otoczenia oraz pracowników – dodał Tadeusz Joniewicz, menedżer projektów Forum Odpowiedzialnego Biznesu.
 
Marian Borek, Zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaznaczył, że Polska stale umacnia swoją pozycję lidera w produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. W 2017 roku krajowa produkcja drobiu przekroczyła 2,79 mln ton, z czego 40% trafiło na eksport, którego wartość w ciągu dekady wzrosła aż czterokrotnie. Aby w pełni wykorzystać dalsze możliwości rozwoju, potrzebna jest zrównoważona produkcja, która pozwoli firmom optymalizować koszty oraz odpowiadać 
na potrzeby konsumentów.
 
Z kolei Christine Agnes z firmy Elanco poruszyła problem świadomości konsumenckiej. W swojej prezentacji przedstawiła dane dotyczące dezorientacji klientów wobec różnych, często sprzecznych, informacji, dotyczących zdrowego odżywiania. Aż 8 na 10 konsumentów deklaruje, że odmienne przekazy dotyczące wartości odżywczych produktów sprawiają, że są oni niepewni swoich codziennych wyborów żywieniowych. Rozwiązaniem tego problemu jest budowanie świadomości konsumenckiej oraz precyzyjne formułowanie komunikatów dotyczących produktów spożywczych.
 
Konferencja pn. „Polska Branża Drobiarska obliczu nowych wyzwań” była trzecią z cyklu konferencji KRD-IG, koncentrujących się na dyskusji na temat zrównoważonego rozwoju sektora, a także aktualnych i przyszłych wyzwań branży drobiarskiej – w Polsce, Europie i na świecie.
 

 

Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń