Informacja o Krajowej Radzie Drobiarstwa - Izbie Gospodarczej w Warszawie
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza w Warszawie powstała 11 marca 1998r.
Aktualnie do KRD-IG należy blisko 90 podmiotów gospodarczych, reprezentujących hodowlę, reprodukcję, wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, przetwórstwo mięsa drobiowego i jaj, zbyt drobiu i przetworów mięsa drobiowego, oraz produkcję pasz dla drobiu.
Członkami KRD-IG są m.in. Uniwersytety Rolnicze, związki hodowców i producentów drobiu, zakłady przetwórcze mięsa drobiowego, wytwórnie pasz oraz indywidualni hodowcy i producenci drobiu.
Celem działalności Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej jest m.in. dalszy rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych.
Członkowie KRD - IG realizują około 70 % produkcji żywca drobiu, a w uboju i przetwórstwie mięsa drobiowego około 80% produkcji krajowej.
KRD-IG jest członkiem:
- a. v. e. c. - Europejskiego Stowarzyszenia Producentów, Importerów i Eksporterów Mięsa Drobiowego z siedzibą w Kopenhadze (od 2005),
- CLITRAVI - Europejskego Stowarzyszenia Przetwórców Mięsa i Drobiu z siedzibą w Brukseli (od 2011),
- ELPHA - Europejskiego Stowarzyszenia Żywca Drobiowego i Jaj Wylęgowych z siedzibą w Brukseli (2015),
- WPSA - Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej PB WPSA (od 2008),
- IPC - Międzynarodowej Rady Drobiarstwa z siedzibą w Georgia USA (od 2018),
- FGŻ - Federacji Gospodarki Żywnościowej RP z siedzibą w Warszawie (od 2008)
Prezesem KRD-IG jest Piotr Kulikowski.
Zapraszamy do przystąpienia w poczet członków naszej Izby.
Tylko wspólnie możemy zabiegać o nasze sprawy.