kalendarzWitaj dziś jest sobota, 21 września 2019 r.   Imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2770526 osób

Aktualności branżowe

2016-05-09 KRD-IG na targach Sial China 2016

Warszawa, 9 maja 2016

KRD-IG na targach Sial China 2016

W ubiegłym tygodniu w Szanghaju odbyło się jedno z największych wydarzeń spożywczych na świecie – Sial China. Siedemnastą edycję targów odwiedziło ponad 50 tysięcy uczestników, którzy podczas trzech dni spotkań mogli zobaczyć prezentacje produktów na prawie 3 tysiącach stoisk. Wśród wystawców nie zabrakło Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, która promowała zalety rodzimego drobiu.

W dniach 5 – 7 maja zwiedzający mogli spotkać się i porozmawiać z organizatorami i ekspertami programu „Europejski drób – w jakości siła” oraz przedstawicielami branży drobiarskiej. Prowadzone były spotkania biznesowe dotyczące potencjalnej współpracy handlowej w zakresie eksportu drobiu na rynek Chin, a także innych krajów Azji Południowo-Wschodniej. Nawiązane relacje biznesowe powinny przełożyć się na wzrost importu naszych produktów drobiowych na rynek azjatycki. Ważnym elementem obecności delegacji KRD-IG na targach SIAL China były spotkania z przedstawicielami lokalnych instytucji odpowiedzialnych za certyfikację zakładów pod kątem eksportu na rynek chiński – AQSIQ i CIQA – mające na celu przyspieszenie decyzji odnośnie rozszerzenia pozwoleń eksportowych na ten rynek dla polskich zakładów drobiarskich.

„Cieszymy się, że nasza obecność na jednym z najważniejszych azjatyckich wydarzeń branżowych spotkała się z ogromnym uznaniem ze strony uczestników targów. Po produkty pochodzące z Unii Europejskiej sięga coraz więcej konsumentów, dla których bardzo istotne są regulacje prawne określające standardy produkcji mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty. Gwarantują one wysoki poziom bezpieczeństwa, najlepszą jakość, a także doskonałe walory smakowe. Na przestrzeni ostatnich lat obserwujemy wzrost popytu ze strony chińskich odbiorców na produkty drobiowe z Unii Europejskiej, i dostrzegamy ogromny potencjał dla dalszych działań na takich rynkach azjatyckich jak: Zjednoczone Emiraty Arabskie, Wietnam, Chiny i Hongkong” – informuje Łukasz Dominiak, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Unia Europejska jest jednym z największych na świecie producentów i eksporterów drobiu. W 2014 roku w Unii Europejskiej wyprodukowano 13,1 mln ton mięsa drobiowego, z czego na eksport przeznaczono 1,5 mln ton. Polska jest obecnie liderem branży drobiarskiej w Unii Europejskiej, na co bezpośredni wpływ ma aktywność Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, której członkowie posiadają blisko 90% udziału w polskim eksporcie drobiu.

Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń