kalendarzWitaj dziś jest niedziela, 25 czerwca 2017 r.   Imieniny: Łucji, Witolda, Wilhelma dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
1973785 osób
Jesteś w: Strona główna

Witamy na naszej stronie.

Jesteśmy przekonani, że każdy z Państwa znajdzie tu informacje, których poszukuje. 

Życząc Państwu satysfakcji z odwiedzin naszej strony, zapraszamy do wyrażania swoich opinii dotyczących tematów, którymi powinniśmy się zająć i które są ważne dla naszego sektora, a forum dyskusyjne niech zapoczątkuje budowanie wspólnych stanowisk dotyczących branży drobiarskiej.

 

Aktualności branżowe

2017-06-01 Zaproszenie do przygotowania i przedstawienia oferty projektu: „Niwelowanie barier rynkowych w rozwoju polskiego sektora drobiarskiego"

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zaprasza do przygotowania i przedstawienia oferty dla projektu pt.: "Niwelowanie barier rynkowych w rozwoju polskiego sektora drobiarskiego".

więcej
2017-05-31 Branża drobiarska wychodzi naprzeciw antybiotykom

Czy ograniczenie leczniczego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej jest możliwe? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć prelegenci konferencji pt. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: ANTYBIOTYKI”. Spotkanie zorganizowała Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przy wsparciu Zakładu Chorób Ptaków Katedry Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).

więcej
2017-05-31 KRD-IG: Chcemy rozwijać intensywną produkcję drobiu z poszanowaniem środowiska
więcej
2017-05-23 Polski drób coraz bliżej Singapurskich konsumentów

W ubiegłym tygodniu odbyła się wizyta singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-Spożywczych i Weterynaryjnych (AVA). Misja, której koordynatorem była Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, miała na celu kontrolę polskich zakładów drobiarskich pod kątem uzyskania przez nie uprawnień eksportowych na tamtejszy rynek. W efekcie polski drób może trafić na półki sklepowe w Singapurze. 

więcej
2017-05-19 Drobiowe relacje polsko-chińskie

W ubiegłym roku Polska wyeksportowała do Chin oraz Hongkongu prawie 46 tysięcy ton drobiu. Wynik ten mógłby być lepszy gdyby nie pojawienie się wirusa grypy ptaków w naszym kraju na przełomie listopada i grudnia. Pomimo, iż możemy mówić o zakończeniu choroby u drobiu w Polsce, rynek chiński nadal jest zamknięty na dostawy surowca od naszych producentów. Obecnie przedstawiciele branży intensywnie pracują nad odbudowaniem dobrych relacji, w czym wspiera ich polski rząd, dostrzegający potencjał we współpracy z Chinami, również w innych obszarach.

więcej
2017-05-15 Unijna branża przetwórstwa mięsa i drobiu na szczycie w Sopocie

Zakończyło się 59-te Zgromadzenie Ogólne międzynarodowej organizacji CLITRAVI (Unijne Stowarzyszenie Przetwórców Mięsa i Drobiu). W trakcie trzech dni spotkań przedstawiciele stowarzyszeń mięsnych oraz drobiarskich z całej Wspólnoty dyskutowali na temat sytuacji branży w ujęciu unijnym, ale także globalnym. Omawiane były m.in. tematy związane z jakością i bezpieczeństwem żywności oraz zrównoważonym rozwojem.

więcej
2017-04-27 KRD-IG promuje drób w Wietnamie

Rynek Wietnamu, podobnie jak inne regiony Azji, zamknął się na dostawy produktów drobiowych z Polski ze względu na wystąpienie wirusa grypy ptaków w naszym kraju w grudniu ubiegłego roku. Od ponad miesiąca Główny Inspektorat Weterynarii nie poinformował o wystąpieniu nowego ogniska wirusa H5N8 co może oznaczać koniec choroby w Polsce. Obecnie przed branżą drobiarską bardzo intensywny okres – należy ponownie uruchomić możliwość eksportu rodzimego drobiu do zamkniętych państw. Drobiarzom pomaga w tych działaniach Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza promując zalety mięsa drobiowego w Wietnamie oraz podejmując dialog z tamtejszymi władzami.

więcej
2017-04-21 Singapurscy importerzy mięsa poszukują nowych dostawców – szansa dla Polski

W maju br. zaplanowana została wizyta gospodarcza singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-spożywczych i Weterynaryjnych (AVA). Efektem wizyty może być otwarcie tego rynku na polskie mięso drobiowe. Koordynatorem misji jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.

więcej

ul. Czackiego 3/5
00-043 Warszawa

tel./fax +48 22 82 82 389

krdig@pro.onet.pl
krd-ig@krd-ig.com.pl

Dział Hodowli i Oceny Drobiu
ul. Sarmacka 7, skr. poczt. 11
60-975 Poznań
tel. +48 61 824 26 51/52 
fax. +48 61 824 26 53
poznan@krd-ig.pl 

Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń