kalendarzWitaj dziś jest piątek, 27 kwietnia 2018 r.   Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2276799 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći
27 czerwca 2017 r. w Brukseli odbyło się posiedzenie zarządu a.v.e.c. (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU), na którym wskazano strategiczne kierunki rozwoju branży drobiarskiej Unii Europejskiej. Nowo powołana sekretarz generalna stowarzyszenia, Birthe Steenberg, zaprezentowała swoją wizję rozwiązań i głównych kierunków komunikacji sektora.
 
więcej
Mięso drobiowe na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność

O tym, że mięso drobiowe jest smaczne i zdrowe, a także idealne dla osób uprawiających sport informowali przedstawiciele branży drobiarskiej podczas sobotniego pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przygotowała dla uczestników nie tylko drobiowe przysmaki, ale także szereg atrakcji zachęcających do aktywnego spędzania czasu.

więcej

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zaprasza do przygotowania i przedstawienia oferty dla projektu pt.: "Niwelowanie barier rynkowych w rozwoju polskiego sektora drobiarskiego".

więcej
Branża drobiarska wychodzi naprzeciw antybiotykom

Czy ograniczenie leczniczego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej jest możliwe? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć prelegenci konferencji pt. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju Polskiej Branży Drobiarskiej: ANTYBIOTYKI”. Spotkanie zorganizowała Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przy wsparciu Zakładu Chorób Ptaków Katedry Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).

więcej
więcej

W ubiegłym tygodniu odbyła się wizyta singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-Spożywczych i Weterynaryjnych (AVA). Misja, której koordynatorem była Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, miała na celu kontrolę polskich zakładów drobiarskich pod kątem uzyskania przez nie uprawnień eksportowych na tamtejszy rynek. W efekcie polski drób może trafić na półki sklepowe w Singapurze. 

więcej

W ubiegłym roku Polska wyeksportowała do Chin oraz Hongkongu prawie 46 tysięcy ton drobiu. Wynik ten mógłby być lepszy gdyby nie pojawienie się wirusa grypy ptaków w naszym kraju na przełomie listopada i grudnia. Pomimo, iż możemy mówić o zakończeniu choroby u drobiu w Polsce, rynek chiński nadal jest zamknięty na dostawy surowca od naszych producentów. Obecnie przedstawiciele branży intensywnie pracują nad odbudowaniem dobrych relacji, w czym wspiera ich polski rząd, dostrzegający potencjał we współpracy z Chinami, również w innych obszarach.

więcej
Unijna branża przetwórstwa mięsa i drobiu na szczycie w Sopocie

Zakończyło się 59-te Zgromadzenie Ogólne międzynarodowej organizacji CLITRAVI (Unijne Stowarzyszenie Przetwórców Mięsa i Drobiu). W trakcie trzech dni spotkań przedstawiciele stowarzyszeń mięsnych oraz drobiarskich z całej Wspólnoty dyskutowali na temat sytuacji branży w ujęciu unijnym, ale także globalnym. Omawiane były m.in. tematy związane z jakością i bezpieczeństwem żywności oraz zrównoważonym rozwojem.

więcej

Rynek Wietnamu, podobnie jak inne regiony Azji, zamknął się na dostawy produktów drobiowych z Polski ze względu na wystąpienie wirusa grypy ptaków w naszym kraju w grudniu ubiegłego roku. Od ponad miesiąca Główny Inspektorat Weterynarii nie poinformował o wystąpieniu nowego ogniska wirusa H5N8 co może oznaczać koniec choroby w Polsce. Obecnie przed branżą drobiarską bardzo intensywny okres – należy ponownie uruchomić możliwość eksportu rodzimego drobiu do zamkniętych państw. Drobiarzom pomaga w tych działaniach Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza promując zalety mięsa drobiowego w Wietnamie oraz podejmując dialog z tamtejszymi władzami.

więcej

W maju br. zaplanowana została wizyta gospodarcza singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-spożywczych i Weterynaryjnych (AVA). Efektem wizyty może być otwarcie tego rynku na polskie mięso drobiowe. Koordynatorem misji jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.

więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń