kalendarzWitaj dziś jest wtorek, 16 października 2018 r.   Imieniny: Ambrożego, Florentyny, Gawła dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2446725 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći

Seria spotkań na wysokim szczeblu między przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej a chińskimi władzami weterynaryjnymi i administracją rządową, w ramach konferencji IFPS dotyczącej bezpieczeństwa i jakości żywności jest kolejnym krokiem w stronę rozwoju owocnej współpracy handlowej na linii Polska-Chiny w kontekście powrotu polskiego drobiu na rynek Chińskiej Republiki Ludowej.

więcej

20 kwietnia 2018 r. kolejny rynek zbytu został oficjalnie otwarty dla polskiego mięsa drobiowego. Kilka dni po decyzji służb weterynaryjnych Singapuru w tej sprawie, w jednym z tamtejszych hoteli odbyło się, współorganizowane przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, seminarium pn. „Poland – the European Poultry Powerhouse Quality, Safety, Trade Opportunities”. Wydarzenie to stało się istotnym preludium do współpracy polsko-singapurskiej, umożliwiając lepsze zrozumienie wzajemnych oczekiwań, a także norm i standardów obowiązujących po obu stronach. 

więcej

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przy współpracy z Zakładem Wylęgu Drobiu Malec ,członkiem KRD-IG, rozpoczęła realizację pilotażowego projektu edukacyjnego w przedszkolach. 26 marca na terenie stołecznej dzielnicy Wilanów oraz Praga Pd. odbyły się wielkanocne spotkania z przedszkolakami. Dzieci miały okazję poznać etapy rozwoju kurcząt brojlerów oraz kulisy hodowli i produkcji drobiu, a nawet obserwować dopiero co wyklute pisklęta, które wraz z ekspertami Izby zostały „zaproszone” na spotkanie. 

więcej

Najwyższa Izba Kontroli wraz z Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą o raporcie NIK dotyczącym wykorzystywania antybiotyków w produkcji zwierzęcej w województwie lubuskim

więcej
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG) w oficjalnym piśmie do prezesa Najwyższej Izby Kontroli (NIK) wyraziła swoje krytyczne stanowisko w sprawie opublikowanego niedawno raportu pt. „Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim”. Zawarte w opracowaniu NIK sugestie, że w chowie zwierząt gospodarskich regularnie i wbrew obowiązującym przepisom mogą być
 
stosowane antybiotyki, są daleko idącą nadinterpretacją wyników kontroli. Spekulacje te szczególnie naruszają dobre imię polskich producentów drobiu, zwłaszcza w zestawieniu z całkowicie niepotwierdzonymi informacjami o rzekomej obecności pozostałości substancji leczniczych w mięsie wprowadzanym na rynek, co w konsekwencji ma być szkodliwe dla zdrowia konsumentów. Należy podkreślić w tym miejscu, iż wyniki kontroli NIK wskazują zupełnie co innego – w żadnej z badanych w ramach monitoringu próbek nie wykryto obecności antybiotyku. KRD-IG zwraca też uwagę na fakt, że wykazany w Raporcie na poziomie 80 proc. odsetek producentów, u których zastosowano antybiotyki, nie oznacza, jak podano w informacji NIK, że około 8 na 10 sztuk drobiu przechodziło antybiotykoterapię. Dane pochodzą bowiem z okresu dwóch lat i dotyczą hodowców oraz producentów drobiu, posiadających często wiele kurników, spośród których jedynie w przypadku pojedynczych obiektów mogło być podjęte jednorazowe leczenie.
więcej

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza informuje, że w ramach ogłoszonego w dniu 20 lutego 2018 r. Zaproszenia do przygotowania i przedstawienia oferty dla projektu pt. "Wsparcie ekspansji polskiego sektora drobiarskiego na wybranych rynkach państw trzecich" wyłoniła podmiot, który zrealizuje to działanie.

więcej

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza informuje, że w ramach ogłoszonego w dniu 2 marca 2018 r. Zaproszenia do przedstawienia oferty zakupu powierzchni wystawienniczej na targach SIAL PARYŻ 2018 wyłoniła podmiot, który zrealizuje to działanie. 

------------------

The National Poultry Council - Chamber of Commerce informs that within the inquiry announced on March 2nd, 2018 as part of the project: "Promotion of Polish poultry at SIAL Paris 2018" called 'Invitation to present an offer for purchase of exhibition space at SIAL PARIS 2018' KRD-IG has chosen the entity that will implement this action.

więcej

W związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli pt. “Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim” Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza pragnie zapewnić, że mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego. 

więcej

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zaprasza do przygotowania i przedstawienia oferty na zakup powierzchni wystawienniczej na targach SIAL Paryż 2018, w ramach projektu pt. "Promocja polskiego drobiu na targach SIAL Paryż 2018".

-------------------------

The National Poultry Council – Chamber of Commerce (KRD-IG) invites to present an offer for purchase of space on SIAL Paris 2018, for program: „Promotion of Polish poultry at SIAL Paris 2018”.

więcej
Targi Polagra Food w nowym terminie!

Targi POLAGRA FOOD to dla branży spożywczej zwiastun trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert producentów oraz promocja branży spożywczej i jej otwartości na potrzeby zgłaszane przez konsumentów. Zgodnie z zapowiedzią organizatorów tegoroczna edycja targów odbędzie się w dn. 8-10 maja!

więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń