kalendarzWitaj dziś jest piątek, 05 czerwca 2020 r.   Imieniny: Bonifacego, Kiry, Waltera dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
3108818 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći

 Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza informuje, że w dniu 3.01.2014 r. Grupa Ekspertów KRD-IG ds. Promocji oceniająca oferty na zakup mediów dla "Kampanii promocyjnej wędlin drobiowych" pod hasłem "Drobiowe przysmaki" wyłoniła podmiot,

więcej

W 2013 r. był kontynuowany wzrostowy trend w polskim eksporcie drobiu. W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 r. wywóz żywca, mięsa i  przetworów drobiowych z Polski osiągnął nienotowany dotąd poziom 576 tys. ton, o 49 tys. ton (tj. o 9 proc.) wyższy niż w analogicznym okresie 2012 r. - podaje Biuro Analiz i Programowania ARR.

więcej

W trzecim tygodniu grudnia 2013 r. obniżyły się krajowe ceny indyków i  kaczek brojlerów - informuje Biuro Analiz i Programowania ARR. W omawianym okresie wzrosły natomiast ceny skupu kurcząt brojlerów i gęsi tuczonych. Równocześnie odnotowano wzrost cen zbytu tusz drobiowych.

więcej

Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ok. 1,14 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu, czyli o 2,5 proc. więcej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

więcej

Najnowsze dane Eurostat za okres pierwszych dziewięciu miesięcy 2013 r., dotyczące zarówno handlu na rynku wewnętrznym UE, jak i sprzedaży na rynki pozaunijne, wskazują na łączny 2-procentowy spadek wolumenu eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego (CN 0207) w skali roku do poziomu 3,22 mln ton. Eksport nieprzetworzonego mięsa drobiowego z  Polski wzrósł w analizowanym okresie o 8 proc. - informuje Bank BGŻ.

więcej

Według raportu Rabobanku, prognozy dla rynku drobiu na świecie w 2014 r. są sprzyjające, głównie ze względu na spadek cen zbóż i ograniczoną podaż wieprzowiny i wołowiny - informuje FAMMU/FAPA.

więcej

W 2013 r. wzrosło spożycie mięsa drobiowego. Według przewidywań Agencji Rynku Rolnego przeciętny konsument spożył w ubiegłym roku nawet 27,5 kg tego mięsa, czyli o 1 kg więcej niż w roku poprzednim. Tendencje wzrostowe zaobserwować można było także w przypadku eksportu.

więcej

W listopadzie odnotowano najniższe od dwóch lat ceny skupu kurcząt.

więcej

Większość krajów UE poparła w czwartek przepisy wprowadzające oznaczenie kraju pochodzenia wieprzowiny, baraniny, koziny i drobiu. Nowe zasady mają obowiązywać od kwietnia 2015 r. Polska głosowała przeciw w obawie przed zbytnimi obciążeniem dla producentów.

więcej

Zapraszamy do przygotowania i przedstawienia oferty ZAKUPU MEDIÓW dla "Kampanii promocyjnej wędlin drobiowych" pod hasłem "Drobiowe przysmaki".

więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń