kalendarzWitaj dziś jest niedziela, 20 sierpnia 2017 r.   Imieniny: Bernarda, Sabiny, Samuela dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2023721 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći

W ubiegłym tygodniu odbyła się wizyta singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-Spożywczych i Weterynaryjnych (AVA). Misja, której koordynatorem była Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, miała na celu kontrolę polskich zakładów drobiarskich pod kątem uzyskania przez nie uprawnień eksportowych na tamtejszy rynek. W efekcie polski drób może trafić na półki sklepowe w Singapurze. 

więcej

W ubiegłym roku Polska wyeksportowała do Chin oraz Hongkongu prawie 46 tysięcy ton drobiu. Wynik ten mógłby być lepszy gdyby nie pojawienie się wirusa grypy ptaków w naszym kraju na przełomie listopada i grudnia. Pomimo, iż możemy mówić o zakończeniu choroby u drobiu w Polsce, rynek chiński nadal jest zamknięty na dostawy surowca od naszych producentów. Obecnie przedstawiciele branży intensywnie pracują nad odbudowaniem dobrych relacji, w czym wspiera ich polski rząd, dostrzegający potencjał we współpracy z Chinami, również w innych obszarach.

więcej
Unijna branża przetwórstwa mięsa i drobiu na szczycie w Sopocie

Zakończyło się 59-te Zgromadzenie Ogólne międzynarodowej organizacji CLITRAVI (Unijne Stowarzyszenie Przetwórców Mięsa i Drobiu). W trakcie trzech dni spotkań przedstawiciele stowarzyszeń mięsnych oraz drobiarskich z całej Wspólnoty dyskutowali na temat sytuacji branży w ujęciu unijnym, ale także globalnym. Omawiane były m.in. tematy związane z jakością i bezpieczeństwem żywności oraz zrównoważonym rozwojem.

więcej

Rynek Wietnamu, podobnie jak inne regiony Azji, zamknął się na dostawy produktów drobiowych z Polski ze względu na wystąpienie wirusa grypy ptaków w naszym kraju w grudniu ubiegłego roku. Od ponad miesiąca Główny Inspektorat Weterynarii nie poinformował o wystąpieniu nowego ogniska wirusa H5N8 co może oznaczać koniec choroby w Polsce. Obecnie przed branżą drobiarską bardzo intensywny okres – należy ponownie uruchomić możliwość eksportu rodzimego drobiu do zamkniętych państw. Drobiarzom pomaga w tych działaniach Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza promując zalety mięsa drobiowego w Wietnamie oraz podejmując dialog z tamtejszymi władzami.

więcej

W maju br. zaplanowana została wizyta gospodarcza singapurskich inspektorów Agencji ds. Rolno-spożywczych i Weterynaryjnych (AVA). Efektem wizyty może być otwarcie tego rynku na polskie mięso drobiowe. Koordynatorem misji jest Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.

więcej

Główny Lekarz Weterynarii podjął rozmowy z właściwymi władzami Japonii dotyczące uzgodnienia ze stroną japońską możliwości eksportu produktów z mięsa drobiowego poddanych obróbce cieplnej. Działanie to zostało zainicjowane przez Krajowa Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą.

więcej

W chwili obecnej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają pracę nad nowelizacją dotychczas obowiązującego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016 roku w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

więcej

Białoruskie służby weterynaryjne zniosły z dniem 10 marca br. zakaz eksportu żywego drobiu i produktów drobiowych z województwa zachodniopomorskiego. Restrykcje te zostały wprowadzone w listopadzie ub. roku po stwierdzeniu przypadków wystąpienia wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków H5N8 u dzikiego ptactwa w tym rejonie.

więcej

Jaka jest obecna sytuacja branży drobiarskiej w obliczu wystąpienia wirusa grypy ptaków? Czy przyszłość eksportu zarówno do krajów unijnych, jak i krajów trzecich ulegnie zmianie? Czy Polska zachowa pozycję lidera w Europie? Eksperci Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej wraz z zaproszonymi  gośćmi dyskutowali o przyszłości branży podczas spotkania z mediami. 

więcej

Misja handlowa przedstawicieli Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG)  zorganizowana podczas targów Gulfood 2017 dobiegła końca. Celem wizyty była promocja europejskiego drobiu wyprodukowanego w ramach krajowego Systemu Jakości QAFP z zachowaniem zasad halal obowiązujących na Bliskim Wschodzie.

więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń