kalendarzWitaj dziś jest piątek, 27 kwietnia 2018 r.   Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2276792 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći

Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza zaprasza do przygotowania i przedstawienia oferty dla projektu pt.: "Wsparcie ekspansji polskiego sektora drobiarskiego na wybranych rynkach państw trzecich".

więcej
KRD z projektem "Europejski drób - w jakości siła" wyróżnione w Brukseli

Kampania "Europejski drób - w jakości siła", realizowana przez Krajową Radę Drobiarstwa - Izbę Gospodarczą została wyróżniona przez Komisję Europejską podczas INFO DAY w Brukseli, jako jeden z najlepszych projektów promujących europejską żywność. 31 stycznia 2018 odbyło się tam spotkanie informacyjne, dotyczące możliwości pozyskania dofinansowania z Komisji Europejskiej do programów promocji produktów rolno-spożywczych, realizowanych pod hasłem 'Enjoy, it’s from Europe'. KRD-IG na spotkaniu zaprezentowała efekty swoich działań promocyjnych prowadzonych poza granicami Unii Europejskiej od 2016 roku.

więcej

KE rozmawia o zwiększeniu kontyngentu przywozowego dla krajów Mercosur. Taka decyzja byłaby istotnym zagrożeniem dla polskiego i europejskiego przemysłu drobiarskiego, a także dla unijnych konsumentów - uważa Krajowa Rada Drobiarstwa. 

więcej

O sytuacji międzynarodowej w sektorze produkcji drobiarskiej na przełomie 2017 i 2018 roku rozmawiamy z Birthe Steenberg, Sekretarz Generalną stowarzyszenia a.v.e.c. (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries) oraz Łukaszem Dominiakiem, Dyrektorem Generalnym Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

więcej

Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, singapurskie służby weterynaryjne pozytywnie rozpatrzyły polski wniosek dotyczący możliwości eksportu mięsa drobiowego na tamtejszy rynek. Singapur stał się kolejnym azjatyckim państwem, do którego polscy drobiarze będą mogli w niedalekiej przyszłości wysyłać swoje produkty. 

więcej

1 grudnia br. podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie odbyła się konferencja pn. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju polskiej branży drobiarskiej: ZIEMIA, WODA, POWIETRZE”. 

więcej
W oparciu o informacje opublikowane na oficjalnej stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ) KRD-IG zawiadamia, że chiński rynek został otwarty na import mięsa drobiowego z Polski. 

Jest to kluczowa wiadomość dla polskiego rolnictwa i wielka szansa dla polskich producentów drobiu. Otwarcie rynku chińskiego jest efektem starań Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, a także działań polskiej dyplomacji, władz weterynaryjnych i resortu rolnictwa.
 
więcej

Komisarz UE ds. rolnictwa Phil Hogan zakończył na Bliskim Wschodzie misję gospodarczą z udziałem Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. Jak się okazuje, spotkania z  przedstawicielami administracji publicznej oraz sektora spożywczego Arabii Saudyjskiej i Iranu, mają kluczowe znaczenie w kontekście planowanych w Polsce zmian legislacyjnych, zakładających radykalne ograniczenie uboju rytualnego, postrzeganych przez KRD-IG jako istotne zagrożenie dla rozwoju rodzimego drobiarstwa. Równolegle do bliskowschodniej misji UE i  KRD-IG w Warszawie prowadzone były rozmowy ministrów rolnictwa Polski i Iraku, dotyczące m.in. otwarcia irackiego rynku na polski drób.

więcej

Bruksela po raz kolejny gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej, podczas posiedzenia grupy roboczej a.v.e.c. Reprezentantką polskiego drobiarstwa była Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii. Dyskusja z udziałem KRD-IG dotyczyła bieżących wyzwań, związanych z produkcją żywności i bezpieczną hodowlą drobiu.

więcej

Stosowanie antybiotyków w produkcji drobiarskiej to obszar, który wymaga ciągłej dyskusji w gronie naukowców i ekspertów branżowych. Wychodząc naprzeciw możliwościom ograniczenia tego typu substancji w produkcji Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach i Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zorganizowały konferencję pn. „Antybiotyki w produkcji drobiarskiej – korzyści i ograniczenia”. Wydarzenie odbyło się w 5 października br.

 
więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń