kalendarzWitaj dziś jest poniedziałek, 23 października 2017 r.   Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2083984 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći

Ceny jaj spożywczych w poszczególnych kategoriach wagowych: XL, L, M i S pod koniec marca 2014 r. były odpowiednio o  20,6%; 13,9%; 13,1%; 27,1% niższe niż przed rokiem.

więcej

Produkcja drobiu w UE w 2014 roku zwiększy się o 0,8% z 12,96 mln ton do 13,04 mln ton.

więcej

Polska ma ok. 8% udziału w całkowitej unijnej produkcji jaj (podobnie jak Wielka Brytania) i wśród państw członkowskich UE jest szóstym pod względem wielkości producentem, po Francji (14%), Hiszpanii, Niemczech i Włoszech (po 11%).

więcej

Polska jest liderem produkcji mięsa drobiowego w UE. Jedna trzecia krajowej produkcji mięsa drobiowego trafia na unijny rynek. Produkcja tego mięsa rośnie, w 2013 r. wyniosła 1 mln 850 tys. ton.

więcej
więcej
więcej

Od końca lutego obserwujemy stabilizację cen żywca kurcząt brojlerów. W tygodniu 17-23.03.2014 ceny odnotowane w monitorowanych przez MRiRW zakładach wyniosły przeciętnie 3,70 zł/kg. Jest to stosunkowo niewielki, 2-procentowy (0,06 zł/kg) wzrost cen w okresie pięciu tygodni.

 
więcej

W 2013 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i  przetworami drobiu przekroczyło 1,101 mld EUR i było o 6 proc. wyższe od wyników z 2012 r. Wolumen eksportu zwiększył się o 9 proc. do blisko 650 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 8 proc. do 1,289 mld EUR - podaje FAMMU/FAPA na podst. danych Ministerstwa Finansów.

więcej

W 2014 roku eksport drobiu z Unii Europejskiej może nieznacznie obniżyć się. Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA, FAS) w wyniku zniesienia w czerwcu 2013 roku refundacji eksportowych dla drobiu, w bieżącym roku jego wywóz poza granice UE-28 może być niższy o około 2% w stosunku do tego notowanego w latach 2012-2013 i wynieść 1,07 miliona ton.

więcej
więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń