kalendarzWitaj dziś jest sobota, 24 czerwca 2017 r.   Imieniny: Danuty, Jana, Janiny dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
1973082 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći

Polska jest liderem produkcji mięsa drobiowego w UE. Jedna trzecia krajowej produkcji mięsa drobiowego trafia na unijny rynek. Produkcja tego mięsa rośnie, w 2013 r. wyniosła 1 mln 850 tys. ton.

więcej
więcej
więcej

Od końca lutego obserwujemy stabilizację cen żywca kurcząt brojlerów. W tygodniu 17-23.03.2014 ceny odnotowane w monitorowanych przez MRiRW zakładach wyniosły przeciętnie 3,70 zł/kg. Jest to stosunkowo niewielki, 2-procentowy (0,06 zł/kg) wzrost cen w okresie pięciu tygodni.

 
więcej

W 2013 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i  przetworami drobiu przekroczyło 1,101 mld EUR i było o 6 proc. wyższe od wyników z 2012 r. Wolumen eksportu zwiększył się o 9 proc. do blisko 650 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 8 proc. do 1,289 mld EUR - podaje FAMMU/FAPA na podst. danych Ministerstwa Finansów.

więcej

W 2014 roku eksport drobiu z Unii Europejskiej może nieznacznie obniżyć się. Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA, FAS) w wyniku zniesienia w czerwcu 2013 roku refundacji eksportowych dla drobiu, w bieżącym roku jego wywóz poza granice UE-28 może być niższy o około 2% w stosunku do tego notowanego w latach 2012-2013 i wynieść 1,07 miliona ton.

więcej
więcej

Od przyszłego roku ceny gazu płynnego mogą wzrosnąć o kilka procent. Wszystko przez zmiany w systemie tworzenia zapasów interwencyjnych, przygotowanych przez Ministerstwo Gospodarki - informuje Rzeczpospolita.

więcej

Ubój indyków w 2013r. wyniósł 350 tys. ton i był mniejszy o 2,8% w stosunku do roku poprzedniego. Piskląt indyczych sprzedano 31.073 tys. szt., czyli mniej o 0,7%. Dla branży indyczej był to rok trudny, choć lepszy od roku 2012.

więcej
FILARY POLSKIEGO EKSPORTU to ytuł trzeciej edycji Forum Branży Mięsnej, które odbędzie się już 8 kwietnia w Warszawie. Wydarzenie będzie okazją do poszerzenia informacji na temat możliwości eksportowych oraz przybliżenia szans i ewentualnych zagrożeń dla branży mięsnej wynikających z wejścia na nowe rynki zbytu.
Najwięksi producenci mięs, firmy zajmujące się przetwórstwem mięsnym, dystrybutorzy, przedstawiciele branżowych stowarzyszeń oraz agencji proeksportowych wezmą udział w Forum.
Główne tematy spotkania to m.in.: trendy i perspektywy eksportu w branży mięsnej, aktualne wymagania weterynaryjne, gwarancje handlowe i finansowanie eksportu, certyfikacja żywności, zarządzenie łańcuchem dostaw oraz promocja polskiej marki na rynkach światowych.
Forum jest kontynuacją idei spotkań biznesowych dla sektora spożywczego, które są płaszczyzną wielu debat i dyskusji skupiających przedstawicieli największych eksporterów, kadrę kierowniczą, reprezentantów instytucji, agencji proeksportowych oraz władz rządowych.
Więcej informacji na temat wydarzenia można znaleźć j na stronie: www.forumbm2012.pl
Patronat Honorowy: Ministerstwo Gospodarki, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, PARP, Główny Inspektorat Weterynarii,  Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, Polska Federacja Producentów Żywności,  Instytut Badań Rynku Konsumpcji i Koniunktur, Związek Polskie Mięso, Unia Pracodawców i Producentów Przemysłu Mięsnego, Krajowa Rada Drobiarstwa, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej
Partnerzy Merytoryczni: Bank BGŻ, TÜV Rheinland Polska, Bank BPH, KUKE S.A.
Partner: Fraikin Polska
więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń