kalendarzWitaj dziś jest sobota, 19 sierpnia 2017 r.   Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2023238 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći

Średnia tygodniowa cena sprzedaży tuszek z kurcząt 65% w krajach UE (za 100 kg) wyniosła na dzień 05.05.2014r. – 192,86 euro, tj. o 1,2% mniej niż przed rokiem. Najwyższe średnie ceny odnotowano dla następujących krajów:  Niemcy  – 268,0, Finlandia – 264,88, Cypr – 258,30 oraz Czechy 252,27, natomiast najniższą średnią cenę osiągnięto w Polsce – 128,27 euro.

więcej

Ceny jaj spożywczych w poszczególnych kategoriach wagowych: XL, L i S na początku maja 2014 r. były odpowiednio o  5,2%; 8,1%; 10,6% niższe niż przed rokiem oraz w kategorii M wyższe o 1,7% niż przed rokiem.

więcej

Dane MRiRW wskazują na utrzymanie się stosunkowo korzystnej sytuacji na rynku indyków. W tygodniu 21-27.04.2014 w monitorowanych przez Ministerstwo zakładach przeciętna cena za kg żywca indyków wyniosła 5,79 zł. Jest to prawie ten sam poziom cen, jaki obserwowaliśmy w  analogicznym okresie rok temu.

więcej

Polski drób cieszy się dużym zainteresowaniem na rynkach zagranicznych. Co więcej zamówienia na polski surowiec stale wzrastają. Wskazują na to dane MRiRW, według których w okresie pierwszych dwóch miesięcy 2014 r. eksport nieprzetworzonego mięsa drobiowego zwiększył się o 11 proc. w  skali roku do poziomu 98,5 tys. ton.

więcej

Ceny jaj spożywczych w poszczególnych kategoriach wagowych: XL, L, M i S pod koniec marca 2014 r. były odpowiednio o  20,6%; 13,9%; 13,1%; 27,1% niższe niż przed rokiem.

więcej

Produkcja drobiu w UE w 2014 roku zwiększy się o 0,8% z 12,96 mln ton do 13,04 mln ton.

więcej

Polska ma ok. 8% udziału w całkowitej unijnej produkcji jaj (podobnie jak Wielka Brytania) i wśród państw członkowskich UE jest szóstym pod względem wielkości producentem, po Francji (14%), Hiszpanii, Niemczech i Włoszech (po 11%).

więcej

Polska jest liderem produkcji mięsa drobiowego w UE. Jedna trzecia krajowej produkcji mięsa drobiowego trafia na unijny rynek. Produkcja tego mięsa rośnie, w 2013 r. wyniosła 1 mln 850 tys. ton.

więcej
więcej
więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń